Penzioneri dobijaju pomoć bez prijave

Nakon što je usvojen predlog zakona, potvrđeno je da će penzioneri dobiti novčanu pomoć države bez prijave. Penzioneri ukupno dobijaju 110 evra, nezaposleni, kako je rečeno, 120 evra tokom 2021. godine.

Na sednici održanoj 25. marta 2021. godine, Vlada Republike Srbije usvojila je set predloga zakona iz oblasti finansija. Među njima su i zakonska rešenja o novčanoj pomoći građanima za ublažavanje posledice pandemije kovida-19. Penzioneri, utvrđeno je, dobijaju pomoć države bez prijave u ukupnom iznosu od 110 evra.

Prijava za pomoć države

Dva puta po 30 evra, dakle 60 evra ukupno, moći će da dobiju državljani Srbije:

  • koji su punoletni na dan stupanja na snagu zakona
  • imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije
  • poseduju važeću ličnu kartu
  • koji se prijave za uplatu novčane pomoći.

Kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, postupak prijavljivanja će biti organizovan kao i prošle godine. Prijave će biti moguće putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra.

Prijava počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja 2021. godine. Građani treba da se prijave samo jednom za pomoć od ukupno 60 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prvih 30 evra biće isplaćeno u maju, a drugih u novembru 2021. godine.

Penzioneri će dobiti i ovu pomoć od dva puta po 30 evra, kao i dodatnih 50 evra. Ovih dodatnih 50 evra za penzionere biće, kako je ranije najavljeno, isplaćeno u septembru.

Nezaposleni, kako je najavio Siniša Mali, dobiće dodatnih 60 evra. Dakle, ako se prijave za 60 evra na koja imaju pravo kao i ostali punoletni građani, u toku 2021. godine mogu da očekuju ukupno 120 evra na ime novčane pomoći države.

Privremeni registar građana Srbije kojima se uplaćuje pomoć

Vlada Srbije je usvojila i Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Ovim predlogom zakona uređuje se način na koji će biti napravljen i vođen Privremeni registar punoletnih državljana kojima će biti uplaćena novčana pomoć, odnosno način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od značaja za dobijanje pomoći.

Fotografija: Penzin.rs