Rast plata u javnom sektoru neće biti linearan?

Otprilike se zna koliki će biti rast plata u javnom sektoru naredne, 2022. godine. Procenat o kome se priča je, izgleda, maksimalno povećanje koje neće dobiti svi, već samo određeni sektori.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Precizan podatak o tome koliki će biti radt plata u javnom sektoru, dobićemo u novembru. Tada će biti doneta konačna odluka o povećanju plata po sektorima.

Prema pisanju Blica, javni sektor može da očekuje povišicu i do devet odsto. Taj procenat, međutim, i ako bud bio toliki, neće moći da očekuju svi zaposleni koji primaju platu iz budžeta. Zaposlenih u javnom sektoru ima oko 500.000.

Dakle, kada se u novembru donese konačna odluka o povećanju plata 2022. godine, visina povišice će zavisiti od sektora.

Poznato je već sada da neće biti linearnog rasta plata u javnom sektoru. Pojedini sektori, kao što su zdravstvo ili bezbednosne strukture, u preraspodeli planiranog novca za povišice mogli bi dobiti više od ostalih. Najmanji procenat povećanja dobiće, kako se pretpostavlja, zaposleni u republičkoj i lokalnoj administraciji.

Ovo su, za sada, samo pretpostavke. Treba sačekati da Ministarstvo finansija objavi sve pojedinosti projekcije, odnosno njihov proračun za koliko će biti uvećana zarada zaposlenih u određenom sektoru. Ove projekcije će onda ući u nacrt budžeta za 2022. godinu.

Zaposleni, bez obzira na to da li rade u javnom ili privatnom sektoru, imaju pravo na po 30 evra pomoći u novembru i 20 u decembru. Za razliku od penzionera, koji ovu pomoć ili podsticaj dobijaju automatski, ostali građani treba da se prijave ako to ranije nisu učinili. Više o tome: Svim punoletnim građanima po 20 evra u decembru.