Smanjuje se razlika između plata u javnom i privatnom sektoru

Politika piše da je sve manji jaz između plata u javnom i privatnom sektoru. Još uvek su plate u javnom sektoru u proseku veće. Nas brine i što je prosek plata daleko veći od iznosa medijalne zarade.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Medijalna neto zarada u Srbiji, prema najnovijim statističkim podacima, iznosi 64.363 dinara. To znači da polovina zaposlenih prima platu do tog iznosa, a druga polovina preko njega.

Ipak, da je i dalje isplativije raditi u javnom sektoru pokazuju i brojevi. Plata u državnoj službi prosečno je za oko 20 evra veća nego kod privatnika. Razlika je sada manja nego ranije. Tako u javnom sektoru neto prosek iznosi 87.096 dinara, naspram 84.833 dinara u privatnom sektoru. Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku iz marta 2023. godine. Zaposleni kod preduzetnika u proseku primaju tek polovinu iznosa opšteg proseka – 43.846 dinara.

Budžetom za 2024. godinu moglo bi da bude predviđeno ponovno povećanje plata u javnom sektoru, u proseku za oko 10 odsto. Novi paket mera, koji je nedavno najavio ministar finansija Siniša Mali predviđa veće plate i za zaposlene u obrazovanju i u zdravstvu. U sektoru obrazovanja prosek je trenutno 80.284 dinara, a u zdravstvu oko 85.670 dinara.

Mišljenje ekonomiste

Ljubomir Madžar, ekonomski analitičar podseća da su plate u javnom sektoru uvek rasle brže nego što je trebalo. Njihova stopa rasta ponekada je bila i nekoliko puta veća od stope rasta BDP-a.

„Javni sektor ima za oko 30 odsto veće plate nego privatni, ali ono što je još važnije jeste to da su te plate sigurne. Zaposleni su bez ikakvih strepnji da li će biti isplaćeni. To nije uvek slučaj i u privatnom sektoru“, objašnjava Madžar.

Podseća da je privatni sektor vezan za tržište. Koliko zaradi na tržištu, toliko ima prostora i za sva davanja, uključujući i plate. „Da bi se povećale zarade u privatnom sektoru, potrebno je da privatni vlasnik zaradi odgovarajući dohodak iz kojeg može da isplati zarade zaposlenima.“

Mišljenje sindikalca

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković podseća da kada ministar finansija kaže da će u javnom sektoru plate da porastu, to onda znači da o tome odlučuje on, sa malim krugom ljudi, u ime države.

„Takva odluka nije sigurno doneta na osnovu procesa pregovaranja između sindikata u javnom sektoru i države o najvažnijem pitanju, a to je zarada. O tome nas niko nikada ništa i ne pita“, kaže Vuković.

U privatnom sektoru uglavnom nema kolektivnih ugovora koji u javnom sektoru štite radnike.

„Poslodavci su ipak ti koji sami odlučuju o visini zarada. Pošto kod njih nema granskih kolektivnih ugovora, nema ni sindikalne borbe za neka važna pitanja, a jedno od njih je i pitanje zarada“, naglašava Vuković.

Podseća da u privatnom sektoru radi oko milion i po ljudi. On smatra da je problem zapravo u tome što se privatnici zapravo ugledaju na javni sektor.

„Privatnici se vode logikom da, ako u javnom sektoru nema pregovora o povećanju zarada, zašto bi ih bilo u realnom. Ipak, ima kompanija koje imaju na nivou preduzeća kolektivne ugovore i u kojima zarade nisu niže od plata u javnom sektoru. Takvih preduzeća je veoma malo u Srbiji, jer najveći broj privatnika deli niske zarade zaposlenima, a to je posebno vidljivo u građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini, prerađivačkoj industriji…“

Preduzetnici, podseća, često daju zaposlenima male zarade. Ovo potvrđuje i statistika.

Mišljenje poslodavca

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije smatra je rast privredne aktivnosti jedini način da se plate u realnom sektoru povećaju..

„U registru firmi imamo više od 400.000 privrednih subjekata, a razlike među njima su ogromne. Neki se zatvaraju jer ne mogu da podnesu bilo kakve troškove, pa ni povećanje zarada. Ima, međutim, i onih koji dobro posluju pa su kod njih zarade čak i veće nego u javnim preduzećima. Sve u svemu, u realnom sektoru je veliko šarenilo zarada i teško je reći koji je prosek“, kaže Atanacković.

Podseća da su u Srbiji tradicionalno zarade u javnom sektoru veće nego u privatnom. To, kaže, u svetu nije slučaj. Tamo zaposleni sve češće prelaze iz javnog u privatni sektor, upravo zbog većih zarada.

Izvor: Politika
Fotografija: Penzin