Kisić Tepavčević: Vlada će nastojati da povećanje penzija bude veće

Vlada Srbije će nastojati da povećenje penzija u narednom periodu budu veće, izjavila je Darija Кisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ona je 27. septembra, na kongresu Sindikata penzionera Srbije, rekla da je rast realne vrednosti penzija od najmanje dva-tri odsto godišnje stabilan. Navela je da se za toliko godišnje realno poveća standard korisnika penzija

Obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan je od najvećih sistema u državi, podsetila je. Ovaj sistem trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava.

„Rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa. To je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“, naglasila je ministarka.

Podsetila je da da se maja i juna 2021. godine nije bilo potrebno da se za isplatu penzija uplaćuju dotacije iz budžeta kada je u pitanju većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji „bivših zaposlenih“.

„Tokom prethodne i ove godine nijednog trenutka se nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja. Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine“, naglasila je ministarka.

Кako je dodala, tokom 2020. godine obezbeđene su dve dodatne jednokratne isplate korisnicima penzija, i jedna u 2021. godini, a za prvi deo naredne godine je najavljena pomoć od 20.000 dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

Izvor: Danas