Kisić Tepavčević: Vlada će nastojati da povećanje penzija bude veće

Vlada Srbije će nastojati da povećenje penzija u narednom periodu budu veće, izjavila je Darija Кisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je 27. septembra, na kongresu Sindikata penzionera Srbije, rekla da je rast realne vrednosti penzija od najmanje dva-tri odsto godišnje stabilan. Navela je da se za toliko godišnje realno poveća standard korisnika penzija

Obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan je od najvećih sistema u državi, podsetila je. Ovaj sistem trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava.

„Rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa. To je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“, naglasila je ministarka.

Podsetila je da da se maja i juna 2021. godine nije bilo potrebno da se za isplatu penzija uplaćuju dotacije iz budžeta kada je u pitanju većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji „bivših zaposlenih“.

„Tokom prethodne i ove godine nijednog trenutka se nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja. Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine“, naglasila je ministarka.

Кako je dodala, tokom 2020. godine obezbeđene su dve dodatne jednokratne isplate korisnicima penzija, i jedna u 2021. godini, a za prvi deo naredne godine je najavljena pomoć od 20.000 dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

Izvor: Danas