Rasprava o amandmanima na izmene Zakona o PIO

U Narodnoj skupštini Srbije traje rasprava o amandmanima na izmene Zakona o PIO.

Narodna skupština Srbije nastavila je rad raspravom o 35 amandmana na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Ovim izmenama je predviđeno da se, od 1. januara 2020. godine, uvede usklađivanje penzija po tzv. švajcarskoj formuli.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Švajcarski model podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u privredi. Oba ova pokazatelja ponderisana sa po 50 odsto.

Siniša Mali, ministar finansija ranije je naglasio da takav model smatra najpravednijim modelom za najstarije sugrađane.

Rasprava u Narodnoj skupštini

Tokom rasprave o amandmanima raspravljali su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Nataša Jovanović, poslanica SRS, rekla je da je povećanje od 5,4 odsto nedovoljno. Na osnovu tog povećanja, penzioner sa penzijom od 10.000 dinara od 1. januara imaće samo 540 dinara više. Jovanović je naglasila da su penzioneri sa malim primanjima prinuđeni da se snalaze na razne načine. Između ostalog, penzioneri voze i taksi, jer ne mogu da prežive.

Smatra da je „spektakularno“ najavljivanje povećanja penzija od sledeće godine nedovoljno i ponižavajuće. Takvo povećanje ne omogućava bilo kakav pomak za najsiromašnije penzionere.

Predlog radikala je, ponovila je, da minimalna penzija prati minimalnu potrošačku korpu.

Ljiljana Malušić, poslanica SNS, smatrala je da je potrebno da naglasi da nije predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv zato što neko ima penziju od 10.000 dinara. Rekla je da se sada radi na tome da penzije budu što veće kako bi penzioneri mogli da žive mnogo bolje.

Ona tvrdi da za 60 odsto penzionera, od 1,7 miliona koliko ih ukupno ima, nije smanjena penzija.

Napomena Penzina: Ako pratite Penzin, pretpostavljamo da nije potrebno da vas podsećamo da je ova tvrdnja netačna. Ali za one koji će putem pretraživača slučajno „nabasati“ na ovu vest kod nas, da podsetimo: Budući da NIJEDNOM penzioneru u Srbiji nije tokom trajanja Zakona o privremenom načinu uređivanja isplate penzija usklađivana penzija, SVE penzije su izgubile na vrednosti.

Više poslanika vladajuće partije smatralo je da je neophodno, decembra meseca 2019. godine, da se ukaže (ponovo) na „nedomaćinsko ponašanje“ prethodne vlasti prema PIO Fondu. SNS je na vlasti u Srbiji od 2012. godine.

Druge značajnije predviđene izmene
Zakona o PIO

Ako se usvoje izmene Zakona o PIO, pravo na porodičnu penziju moći će da ostvare i osobe koje su živele u vanbračnoj zajednici sa preminulim.

Takođe se utvrđuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji. Ove osobe se uvode u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

Izvor: RTS
FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Podsećamo na tekstove: