Početna Magazin Godine Rapamicin može biti lek protiv starenja

Rapamicin može biti lek protiv starenja

Rapamicin može biti lek protiv starenja

Starenje je faktor rizika za mnoge opasne bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, određene vrste raka ili Alchajmer. Uklanjanjem ovog faktora lakše bismo se borili protiv svih pratećih problema. Rapamicin izgleda da ima efekata u tom smeru.

Joan Mannick iz Novartis-ovog instituta za biomedicinska istraživanja u Masačusetsu (Novartis Institutes for BioMedical Research) vodila je istraživanje koje je ispitivalo genetičke mogućnosti za unapređenje imunog sistema kod starih i koje je nedavno objavljeno u naučnom časopisu (Science Translational Medicine).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Studija je bila fokusirana na protein MTOR gena poznat kao mTOR ili FRAP 1 (druga imena proteina: mechanistic target of rapamycin, mammalian target of rapamycin – otud skraćenica sa malim „m“). Ovaj protein je važan za zdrav rast ćelija i proizvodnju proteina, a njegov problematičan rad povezan je sa nekoliko bolesti karakterističnih za starenje.

Rad ovog proteina može biti podstaknut lekom pod imenom rapamicin, koji zaustavlja normalan rast ćelija u T-ćelijama koje su odgovorne za programiranje smrti ćelija, i kojih ima u obilju kod starih osoba.

Studija je istraživala preko 200 učesnika starijih od 65 godina. Test-grupa dobila je rapamicin, dok su drugi dobili placebo, i to nedeljama pre nego što je svim učesnicima data vakcina protiv sezonskog gripa.

Oni koji su primili rapamicin stvorili su 20% više antitela u reakciji na vakcinu u odnosu na kontrolnu grupu koja je uzimala placebo. Dodatno, efekat je bio povezan i sa količinom rapamicina koja je primana, ali čak su i manje doze imale potvrdu jačanja imuniteta.

Gen MTOR je godinama poznat kao faktor koji može produžiti život kod miševa i drugih laboratorijskih životinja, ali uticaj na ljude još uvek je u fazama ispitivanja iako je lek nekoliko godina u opticaju, piše IFL Science.