Početna Magazin Godine Mitohondrije – Gde starost počinje

Mitohondrije – Gde starost počinje

Mitohondrije – Gde starost počinje

Studija naučnika sa univerziteta Pensilvanije istraživala je dokaze da oksidaciona oštećenja mitohondrija (delova ćelija koje pretvaraju hranu u energiju), igraju ulogu u procesu starenja.

Mitohondrije su neka vrsta energane za ćelije. One pretvaraju ono što jedemo u energiju koja nam treba za rast, pokret, život. Ali one imaju još jednu karakteristiku koja ih čini posebnim: one sadrže svoje sopstvene genome u nekoliko kopija.Za razliku od jezgarskog genoma, koji se nasleđuje od oca i od majke, mitohondrijalni genom nasleđuje se samo majčinskom linijom. Mitohondrijalna DNK je mala (16.000 parova) u odnosu na jezgarski DNK (tri milijarde parova), te je samim tim i vitalnija.

starenje oksidacija mitohondrije

Foto: Prerano “ostareli” miševi imali su velike neuredne mitohondrijske strukture (slika desno) u odnosu na normalne miševe (slika levo) – Tokom evolucije ona je smanjena toliko tako da samo nekoliko nukleotida može da varira. Kada postoji varijacija neke sekvence to dovodi do propadanja mitohondrijalne DNK, bolesti i patoloških stanja – objašnjavaju istraživači.

Istraživanje povezuje disfunkciju mitohondrija sa raznim oboljenjima, kao što su srčana oboljenja, rak, mišićna distrofija i Alchajmerova bolest. Takođe je povezana i sa starenjem.

Istraživanje je sprovedeno na miševima sa mitohodrijalnim poremećajima i kod njih je uočeno znatno ubrzano starenje – znaci duboke starosti već nakon godinu dana kada bi miševi zapravo trebalo da budu u ranom srednjem dobu.

– Oko 90 odsto kiseonika koji udahnete koriste mitohondrije da prave energiju stvarajući više reaktivnov kiseonika (ROS). Ponekada elektroni u tom procesu mogu da odlete na neku drugu stranu i da udare nešto što ne bi trebalo, kao što je mitohondrijalna DNK. Teorija je da, kako starimo, stvaramo više reaktivnog kiseonika u tom procesu i povećavamo opasnost da mitohondrija bude oštećena – piše Medical Express.

Cela studija: Jill E. Kolesar, Adeel Safdar, Arkan Abadi, Lauren G. MacNeil, Justin D. Crane, Mark A. Tarnopolsky, Brett A. Kaufman, “Defects in mitochondrial DNA replication and oxidative damage in muscle of mtDNA mutator mice,” Free Radical Biology and Medicine, Volume 75, October 2014, Pages 241-251, ISSN 0891-5849, DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2014.07.038.