Početna Magazin Godine Ekonomija Koji su godišnji troškovi posedovanja automobila?

Koji su godišnji troškovi posedovanja automobila?

Koji su godišnji troškovi posedovanja automobila?

Nominalne razlike u standardu su jedno, a realna moć zarađenog novca u državi, ili mestu u kom živite, nešto je sasvim drugo. Tako se automobil pojavljuje kao luksuz i u gradovima bogatih zemalja.

Svako od nas odlučuje da li mu je posedovanje automobila luksuz ili ušteda na godišnjem nivou. Na primer, ako četvoročlana porodica relativno redovno ide kod babe i dede u drugi grad udaljen 100 ili 200 kilometara, troškovi goriva mogu biti manji od autobuskih karata. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pored toga, lakše je preneti i poneti raznu robu, nema čekanja, itd. Sa druge strane, čak i manji udes, ili pucanje gume, može izazvati prilično ozbiljnu štetu, i predstavljati udar za mesečni porodični budžet.

Kada je reč o odlasku na posao, na primer, mnoge ture u Beogradu brže se prelaze javnim prevozom, a tako nema ni problema, ni troškova, sa parkiranjem.

Ali, pravo je pitanje, znamo li uopšte koliki su nam tačno godišnji troškovi vezani za automobil?

List Ekonomist je 2013. godine napravio pregled troškova posedovanja automobila u gradovima sveta za period od 2010. do 2012. godine (skala niže u tekstu).

Zanimljivo je da je tada, u odnosu na period 2005-2007. godina (pre krize) u različitim gradovima trošak bio i do 50 odsto veći, ali, u Šangaju ili Moskvi, na primer, 16, odnosno 18 odsto manji.

Računica je rađena za porodični automobil sa motorom od 1,8 do 2,5 litara, bez većih popravki (samo sa redovnim servisom), uz osiguranje i pređenih 16.500 kilometara za tri godine sa prosečnom potrošnjom od osam litara benzina na 100 kilometara, i to u odnosu na paritet kupovne moći (Purchasing power parity – PPP) koji predstavlja odnos opštih indeksa cena među državama koji služe za korekciju službenih kurseva.

godisnji troskovi automobila

Na skali iznad prikazana je prosečna cena kupovine i održavanja porodičnog automobila u nekoliko gradova sveta (odozgo na dole): Šangaj, Sao Paolo, Delhi, Rim, Sidnej, Berlin, Amsterdam, Moskva, Pariz, London, Tokijo, Njujork, Toronto i Cirih.

Koliki li su prosečni troškovi posedovanja i održavanja automobila u gradovima Srbije?