Početna Magazin Godine NASA lansira T-ćelije u svemir tražeći tajnu starenja

NASA lansira T-ćelije u svemir tražeći tajnu starenja

NASA i Nacionalni institut starenja, deo Nacionalnog instituta zdravlja SAD, udružili su se kako bi sproveli istraživanje koje može unaprediti naša znanja o procesu starenja.

Naime, istraživanje „Akctivacija T-ćelija tokom starenja“, prvo je koja će uključiti lansiranje ćelija u svemir radi istraživanja, s obzirom da mikrogravitacija na naše imunoćelije ima sličan uticaj kao starenje, i da je veoma teško istraživati genetske i molekularne promene vezane za starenje kao dugotrajan proces.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživanje počiva na takozvanim T-ćelijama koje naučnici opisuju kao generale čija je vojska naš celokupan imunitet. Kada ove ćelije zakažu da „narede“ svim ostalim gde vreba opasnost, mi oboljevamo. Kako starenje i pad imuniteta organizma imaju međusobnu dvosmernu zavisnost, naučnici pokušavaju da proniknu u tajnu usporavanja starenja T-ćelija.

NASA je zainteresovana za eksperiment kako bi mogla da očuva zdravlje prvih putnika kroz svemir u budućnosti, a Nacionalni institut se nada da će iskoristiti nova saznanja kako bi mogla biti primenjena u medicini, kozmetici, itd.

Eksperiment će pratiti promene na ćelijama koje su bile u orbiti u odnosu na kontrolnu grupu koja će ih sve vreme „čekati“ na Zemlji. Više o detaljima čitajte na TG Daily (engleski).