Početna Magazin Godine Gladovanje jača imuni sistem i pomaže zdravijem starenju

Gladovanje jača imuni sistem i pomaže zdravijem starenju

Naučna studija objavljena u junu 2014. godine pokazuje da uzdržavanje od hrane pomaže organizmu da se bori sa negativnim efektima starenja imuno-sistema ili posledica hemoterapije. 

Naučna studija Univerziteta Južne Kalifornije objavljena u časopisu Cell Stem Cell (Prolonged Fasting Reduces IGF-1/PKA to Promote Hematopoietic-Stem-Cell-Based Regeneration and Reverse Immunosuppression) dokazuje da uzdržavanje od hrane pomaže organizmu laboratorijskih miševa da se bori sa negativnim efektima starenja imuno-sistema ili posledica hemoterapije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
  • Napomena: Ovaj tim već nekoliko godina na laboratorijskim miševima istražuje vezu gladovanja organizma sa ćelijama raka o čemu je 2012. godine pisao i B92. „Lečenje kratkotrajnim gladovanjem“ nije nepoznato u narodu, ali je i dalje kontroverzna ideja te je svakako preporuka da o njoj razgovarate sa svojim lekarom.
  • Preporučujemo za čitanje i: Nemački terapijski post

Naime, bela krvna zrnca koja štite organizam od bolesti slabe kako starimo i to oslabljuje imunitet što starije osobe čini podložnijim bolestima.

Istraživači su otkrili da gladovanje od dva do četiri dana čini da organizam u potrazi za energijom koristi naslagane masti i šećere, i istovremeno uništava stare, slabe i oštećene imunoćelije. Iako u početku ovo smanjuje broj belih krvnih zrnaca, telo počinje ubrzano da ih proizvodi kada se obnovi ishrana i ovaj proces regeneriše organizam.

– Ovaj mehanizam možda je nastao tokom evolucije kao reakcija na duže periode gladi. On ne samo da regeneriše imunoćelije i obnavlja imunitet nakon hemoterapije, već podmlađuje imunitet kod starih miševa – kaže jedan od istraživača sa Škole za gerontologiju pomenutog univerziteta.

Gladovanje smanjuje količinu enzima PKA koji treba da se „isključi“ kako bi pokrenuo samoobnovu matičnih ćelija i ojačao njihovu sposobnost da se razviju u različite tipove ćelija. Takođe, gladovanje smanjuje nivo rasta hormona IGF-1 koji se povezuje sa starenjem i rizikom od raka.

– Ukoliko imate organizam koji je teško oštećen hemoterapijom i starenjem, ciklusi gladovanja mogu, doslovce, stvoriti novi imunosistem – zaključuju istraživači za TechTimes.