Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Švedski eksperiment: Radno vreme 6 sati!

Lokalna samouprava Geteborga, Švedska, započinje jednogodišnji eksperiment da sagleda efekte skraćenja radne nedelje na 30 sati rada (6 sati rada dnevno)…

– Mislimo da je vreme da damo ovom predlogu istinsku šansu u Švedskoj – kaže Mats Pilhem, gradonačelnik Geteborga iz levičarske partije. 

Eksperiment u opštinskom veću uključivaće test grupu i kontrolnu grupu. Radna nedelja onih u prvog grupi neće prelaziti šest sati dnevno, dok će njihove kolege ostati na uobičajenoj 40-satnoj radnoj nedelji, a svi će biti plaćeni isto.

– Kasnije ćemo uporediti ove dve grupe da vidimo razlike. Nadamo se da će osoblje imati manje bolovanja, da će se osećati bolje mentalno i fizički nakon kraćeg radnog dana – objašnjava Pilhem i dodaje – Lokalna fabrika automobila već je eksperimentisala sa kraćim radnim vremenom i to je pokazalo rast produktivnosti. Dodatno, na ovaj način možda se otvore nova radna mesta i smanji neefikasnost javnog sektora.

Opozicija kritikuje ovaj eksperiment kao “nepošten populistički trik” pred lokalne izbore koji se očekuju ove godine. Vlast se brani da dugo radi na pripremama i da je opozicija (modernisti) uvek protiv skraćenja radnih sati.

Trenutno, Belgija i Holandija imaju radnu nedelju od 30 sati, dok u Nemačkoj, najvećoj ekonomiji u Evropi, radna nedelja traje 35 sati – nominalno, a oko 25 i po sata realno.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija