Početna Magazin Godine Društvo Prvomajski protest – razglednica sa slikom penzionera (Foto galerija)

Prvomajski protest – razglednica sa slikom penzionera (Foto galerija)

Prvomajski protest – razglednica sa slikom penzionera (Foto galerija)

Udruženje sindikata penzionera Srbije učestvovalo je u Prvomajskom protestu dve sindikalne centrale. Penzioneri Srbije traže da im se vrati ukradeno.

Prvog maja 2015. godine, u 11 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, počeo je Prvomajski protest dva reprezentativna sindikata: Saveza samostalnog sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS), koje je kolektivni član SSSS-a, priključilo se ovom protestu. „Zajedno smo jači“, rekao je predsednik USPS-a g. Milorad Vujasinović, na Konferenciji za medije, 28. aprila, pozvavši sve penzionere da dođu na Prvomajski protest.

USPS baner

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U samom Prvomajskom proglasu koji su sindikati objavili pred Prvi maj i koji je pročitan na protestu, kao druga „stavka“, nakon Zakona o radu, naveden je Zakon o PIO a odmah zatim i smanjivanje plata i penzija.

Plakat - čegrtaljka
Plakat – čegrtaljka

Ovaj proglas je štampan sa druge strane kartonskih plakatića koji su, savijeni u formu harmonike, postali papirne čegrtaljke. Podeljene okupljenim protestantima, ove čegrtaljke su postale jedno od sredstava proizvođenja buke.

Jer, kako je rekao sindikalac Dragan Jovanović, sindikati imaju dve vrste oružja za borbu: papir i glas. Simbolično, spojili su ih u „glasan papir„.

„Glasnosti“ su doprineli bubnjevi, zviždaljke, sirene i trube.

Plato ispred Doma sindikata bio je išaran raznobojnim zastavama i balonima.

Dame USPS-a na protestu
Dame USPS-a na protestu

Protest je počeo uz zvuke Internacionale.

Saša Torlaković, koji je ispred SSSS vodio program protesta, prvo je dao reč Miloradu Vujasinoviću.

Predsednik USPS-a rekao je da su Skupština i Vlada Srbije, odlukom o smanjenju penzija i plata, ponizili i doveli na rub egzistencije penzionere. Podsetio je na 30.000 penzionera koji žive sami i na onih 35 odsto koji izdržavaju svoje porodice.

„Nekada smo išli na Prvomajski uranak a danas protestujemo zbog sramne odluke o smanjenju penzija i plata. Ne treba premijer Aleksandar Vučić da priča o povećanju penzija i plata već treba da nam vrati što nam je ukradeno, što smo zaradili.

Gospoda USPS-a na protestu
Gospoda USPS-a na protestu

Penzioneri su ubeđeni da će uspeti u svojoj borbi putem Ustavnog suda.

Međutim, dok još uvek veruju u pravni sistem države, penzioneri su razočarani u partije leve orijentacije koje nisu ispoštovale svoje socijalne programe i nisu zaštitile penzionere, a naročito su razočarani u Savez penzionera Srbije i PUPS koji su „izdali penzionere“.

Govoreći o PIO fondu, Vujasinović je podsetio na loše poslovanje koje ga urušava i spomenuo beogradski most Gazelu koja je, kao i mnogi objekti širom Srbije, građena novcem koji je ulagan u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja – dakle, novcem penzionera. Gazela i dalje postoji.

Čovek-plakat Sindikalac sa QR kodom
Čovek-plakat
Sindikalac sa QR kodom

Gospodin Vujasinović završio je svoje obraćanje okupljenima najavom strategije za PIO koju sprema USPS.

Okupljenima su se zatim obratili predsednici dve sindikalne centrale koje su organizovale protest.

Predsednik UGS Nezavisnost g. Branislav Čanak rekao je da je na Trgu okupljena svest i savest i da radnici moraju da počnu da se bore za sebe. Pozvao je medije da razluče ko su pravi sindikati i da ih ne trpaju sve u isti koš.

U svakom društvu radnici su njegov temelj. Ko ljulja radnike, ljulja temelje društva.

Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, nosio je majcu novosadske Informatike zbog toga što je, kako je objasnio, 19 radnika ovog preduzeća izgubilo posao zbog toga što su zaposleni partijski ljudi. Jedanaestoro od njih imaju visoko obrazovanje.

Sve što je izgrađeno, izgrađeno je rukama radnika Srbije.

G. Orbović je rekao da se sindikati bore za Zakon o radu. Uz uzvik: „Živeo Prvi maj!“, završio je obraćanje okupljenim radnicima i penzionerima.

Bori se za svoja prava transparent

Marija Todorović, potpredsednica USPS-a u protestnoj šetnji
Marija Todorović, potpredsednica USPS-a u protestnoj šetnji

Obrazovana je kolona i, uz zvuke pesme Dubioza kolektiva „Tranzicija“ (u kojoj su, moramo da primetimo, veoma uživali pojedini penzioneri), krenulo se ka Trgu Slavija.

Tamo su položene crvene ruže na spomenik Dimitriju Tucoviću čime je i završen ovaj protest.