Početna Magazin Godine PIO fond baca zaradu? A drugi je stiču

PIO fond baca zaradu? A drugi je stiču

PIO fond plaća zakup u pojedinim opštinama, dok istovremeno bez naknade izdaje u zakup svoje prostorije širom Srbije. Time Fond gubi novac, dok drugi profitiraju. Među njima je i jedna politička stranka

Da je Srbija zemlja paradoksa pokazuje i vest da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) uzima u zakup 4.660 kvadrata poslovnog prostora, izdvajajući u te svrhe 20 miliona dinara godišnje, dok istovremeno „bez naknade izdaje u zakup“ 17.210 kvadrata sopstvene imovine. Na ovaj način, PIO fond potencijalno gubi oko 85,5 miliona dinara, prema računici lista Alo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U PIO fondu su tom listu potvrdili da su tokom 2013. godine za plaćanje zakupa 18 objekata po Srbiji izdvojili 23.170.497 dinara, kao i da besplatno ustupaju na korišćenje penzionerskim organizacijama ukupno 17.210,18 kvadrata i to čine već više od četvrt veka.

Ovo objašnjavaju na sledeći način: „Osnov za zakup poslovnog prostora od strane opštinskih organizacija penzionera nalazi se u činjenici da je taj prostor namenski izgrađen za te potrebe, iz sredstava izdvajanih za društveni standard penzionera. Za te namene se i koristi i nikada nije bio predmet tržišne procene.“

Objašnjavaju i da su njihov prostor daje u zakup bez nadoknade isključivo udruženjima koja učestvuju u organima upravljanja Fondom, a koji su u obavezi da prostor održavaju i plaćaju tekuće troškove. U te organizacije spadaju i Unija poslodavaca Srbije koja koristi 96,04 kvadrata i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost koji koristi 214,7 kvadrata.

Iako korisnici ove „usluge“, u Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je ovakvo raspolaganje imovinom „van svake pameti“ za to su oni tražili obrazloženje, ali ga nikada nisu dobili.

Međutim, ono što najviše privlači pažnju jeste da neka penzionerska udruženja, kao npr. u Leskovcu, čak zarađuju korišćenjem ovog prostora u komercijalne svrhe. Konkretno, udruženje penzionera Leskovca je 2.000 kvadrata pretvorio u tržni centar.

Takođe, u 14 opština u Srbiji, lokalna penzionerska udruženja su ovako dobijen prostor ustupili jednoj političkoj stranci – Partiji ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).