Početna Magazin Godine Reforma penzija delom pala na Ustavnom sudu

Reforma penzija delom pala na Ustavnom sudu

Reforma penzija delom pala na Ustavnom sudu

Italija je svoje mere štednje uvela krajem 2011. godine (tri godine pre Srbije), među kojima je bila i reforma penzionog sistema. Odluka o smanjenju nekih penzija sada je pala na Ustavnom sudu, a država mora da vrati dugovanja…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ustavni sud Italije ukinuo je odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale s rastom inflacije. To znači da će vlada morati da vrati penzionerima najmanje pet milijardi evra.

U decembru 2011. godine, kada je zemlja bila pod velikim pritiskom zbog svog javnog duga, vlada Marija Montija uvela je drakonske mere štednje, među kojima je bila i reforma penzionog sistema, po kojoj su se penzije obračinavale na osnovu celog radnog staža, a ne samo poslednjih godina, kada je zarada najviša.

Takođe, za penzije veće od 1.400 evra mesečno, ukinuto je povećanje u skladu s rastom inflacije.

Ostalo je zapamćeno da je tu meru objavila tadašnja ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornero, koja se tom prilikom rasplakala pred novinarima.

Ustavni sud ukinuo je tu meru, zaključivši da je jedno „ustavom zagarantovano pravo bilo žrtvovano na nerazuman način“.

Prema procenama, oko šest miliona penzionera sada ima pravo da traži po oko 250 evra godišnje, što će vladu ukupno koštati najmanje pet milijardi evra.

Kako navode italijanski mediji, penzioneri treba da podnesu sudu zahteve za obeštećenje, javlja Tanjug, prenosi B92.