Magazin Godine Srbija

Fond PIO protivzakonito finansira PUPS?

Agencija za borbu protiv korupcije ispituje navode da PUPS besplatno koristi prostorije PIO fonda. Što bi, ukoliko je istina, predstavljalo kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije, podstaknuta vešću da Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) besplatno koristi prostorije PIO fonda, analizirala je Godišnji finansijski izveštaj PUPS-a i utvrdila da su opštinski odbori ove stranke u 14 gradova, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, trošak iskazali nulom, a na tim adresama su registrovana udruženja invalida i penzionera.

Opštine u kojima PUPS koristi prostorije PIO fonda, odnosno prostorije koje je Fond ustupio na korišćenje udruženjima penzionera, jesu: Aleksinac, Alibunar, Beočin, Čačak, Knjaževac, Kragujevac, Niš, Požega, Prijepolje, Srbobran, Svrljig, Užice, Zaječar i Zrenjanin.

“Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija”, kažu u Agenciji, a prenosi Južna Srbija.

U PUPS-u nisu negirali da koriste prostorije penzionerskih udruženja: “Ima tu istine, ali to su komplikovane stvari i dogovori između PUPS-a, PIO Fonda i Saveza penzionera, koje zadiru u istoriju.”

Besplatno korišćenje ovih prostorija predstavljalo bi kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a moglo bi se smatrati i vidom finansiranja ove partije od strane PIO fonda. U Fondu, pak, objašnjavaju: “Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO – Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup.”


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Partija casnih ljudi…ahahahahahah…
    PUPS je jedna propala politicka stranka, i dinasticka tvorevina…
    Na sledecim izborima idu na smetliste istorije, zajedno sa svojim liderom…

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija