Početna Magazin Godine Fond PIO protivzakonito finansira PUPS?

Fond PIO protivzakonito finansira PUPS?

Agencija za borbu protiv korupcije ispituje navode da PUPS besplatno koristi prostorije PIO fonda. Što bi, ukoliko je istina, predstavljalo kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Agencija za borbu protiv korupcije, podstaknuta vešću da Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) besplatno koristi prostorije PIO fonda, analizirala je Godišnji finansijski izveštaj PUPS-a i utvrdila da su opštinski odbori ove stranke u 14 gradova, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, trošak iskazali nulom, a na tim adresama su registrovana udruženja invalida i penzionera.

Opštine u kojima PUPS koristi prostorije PIO fonda, odnosno prostorije koje je Fond ustupio na korišćenje udruženjima penzionera, jesu: Aleksinac, Alibunar, Beočin, Čačak, Knjaževac, Kragujevac, Niš, Požega, Prijepolje, Srbobran, Svrljig, Užice, Zaječar i Zrenjanin.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija“, kažu u Agenciji, a prenosi Južna Srbija.

U PUPS-u nisu negirali da koriste prostorije penzionerskih udruženja: „Ima tu istine, ali to su komplikovane stvari i dogovori između PUPS-a, PIO Fonda i Saveza penzionera, koje zadiru u istoriju.“

Besplatno korišćenje ovih prostorija predstavljalo bi kršenje Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, a moglo bi se smatrati i vidom finansiranja ove partije od strane PIO fonda. U Fondu, pak, objašnjavaju: „Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO – Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup.“