Protest penzionera i zaposlenih 30. oktobra 2018. – Izveštaj iz Beograda

Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS organizovali su nekoliko protesta u gradovima Srbije, 30. oktobra 2018. godine. Najveći je održan u Beogradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Srđan Škoro za Penzin

U utorak, 30. oktobra 2018. godine, u glavnom i nekim drugim gradovima Srbije, održani su protesti protiv urušavanja penzijskog sistema zemlje koje se ogleda i u sada ozakonjenom ukidanju redovnog usklađivanja penzija, nevraćanju neisplaćenih delova penzija od 2014. godine, otuđivanju imovine Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO), kao i u stvaranju nepoverenja zaposlenih u penzijski sistem i Fond PIO.

Građani su se okupili i u nekim drugim gradovima Srbije, a redakcija Penzina je ispratila protest u Beogradu.

U prestonici je protest održan, sada već tradicionalno (lepa reč, a iskaz za razliku od mnogih drugih koji tu reč upotrebljavaju – odgovara istini) ispred zgrade Doma sindikata, na Trgu Nikole Pašića.

Protest su organizovali Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije –USPVLS uz podršku Vojnog sindikata Srbije, Udruženih sindikata Srbije – Sloga, Sindikata penzionera Nezavisnost, Policijskog sindikata Srbije, Saveza sindikata Srbije i drugih organizacija.

Građani koji su se odazvali pozivu ove dve organizacije, uglavnom penzioneri, u većem broju su se okupili na platou ispred zgrade Doma sindikata tek nakon što je protest zvanično počeo intoniranjem himne Republike Srbije i Internacionalom.

Bilo je prisutno nekoliko stotina građana.

Z. Ivošević, J. Tamburić, M. Delić, M. Radović, M. Basara tokom intoniranja himne Republike Srbije


Program je vodio Mile Delić, vojni penzioner koji je javnosti postao poznat nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao novac koji mu je, kao penzioneru, uplaćen kao tzv. „jednokratna pomoć“.

U ime USPS-a, okupljenima se obratio Mihajlo Radović, predsednik ovog udruženja.

Mihajlo Radović se upitao da li bahata vlast misli da će se penzioneri odreći novca koji im je otet i pokloniti ga njima. Penzioneri se svoje imovine neće odreći i nastaviće, rekao je Radović, borbu pred redovnim sudovima, sve do Strazbura.

Predsednik USPS-a je upitao i da li se sprema nova prevara penzionera budući da izmene i dopune Zakona o PIO sada omogućavaju da vlastodršci mogu da povećaju penzije kad oni procene i koliko oni procene – što je već viđeno pred izbore, ali isto tako mogu i da ih smanjuju po svom nahođenju i svojim potrebama.

Građani se, smatra Radović moraju zapitati ko zapravo upravlja Fondom PIO, ali i postaviti ključno pitanje: Šta će Fond PIO u budžetu?

Mihajlo Radović je rekao da će se sindikati penzionera zdušno zalagati da se više ne devastira sistemski Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, nego da se primenjuje održiva i predvidljiva formula koja je do 2014. godine sasvim dobro funkcionisala.

Ceo govor Mihajla Radovića možete pročitati ovde:

Pročitano je pismo podrške koje je poslao Vojni sindikat Srbije. Pored organizacija iz zemlje, sidnikati penzionera su dobili podršku i iz inostranstva. Mihajlo Basara je pročitao pismo podrške Evropske federacije penzionera i starijih osoba – FERPA čiji je član i USPS (iako Srbija nije članica Evropske unije). Takođe su pročitana pisma podrške penzionera Slovenije i penzionera Hrvatske.

Okupljenima se zatim obratio Jovan Tamburić, predsednik USPVLS-a, drugog organizatora protesta.

Obaveza je države, rekao je Tamburić, da redovno usklađuje penzije sa rastom inflacije, a da neisplaćene delove penzija vrati pod tržišnim uslovima. Otimanjem od građana vlast prikriva, smatra Tamburić, nesposobnost da odgovorno i stručno upravlja državom.

Jovan Tamburić je ukazao i na jednu zabludu među oštećenim penzionerima – zabludu da će neko drugi, da će sindikati penzionera, da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, da se izbori za njihova prava i Fond PIO kao vlasništvo penzionera i zaposlenih.

Borbu za naše dostojanstvo, našu imovinu, za Srbiju kao pravnu, prosperitetnu i normalnu državu, smatra Tamburić, mora voditi svako od nas i moramo je voditi udruženi. Bez masovnih tužbi parničnim sudovima u Srbiji, neće biti pravde.

Penzioneri su, medijski sluđeni, očekivali da neće otimati. A vlast se u otimanju života penzionera baš ostrvila.

USPVLS nastavlja kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ – do pobede!

Ceo govor Jovana Tamburića možete pročitati ovde:

Zatim je govorio prof. Zoran Ivošević , bivši član Ustavnog suda i predsednik Pravnog saveta USPS-a. Rekao je da organi izvršne i zakonodnavne vlasti, mešajući babe i žabe, uporno nastoje da građane Srbije suprotno zdravom razumu uvere da su socijalno osiguranje penzionera i zaštita lica u stanju socijalne potrebe jedno te isto.

Mešajući penzijsko osiguranje i socijalnu zaštitu, država je donela Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija na osnovu koga su penzije umanjene od 2014. godine. Tako dobijena sredstva, prebačena su u budžet i vlast ih je koristila za svoje potrebe lišavajući korisnike imovine koju su stekli na osnovu zakona.

Prof. Ivošević je podsetio i da se penzije umanjuju i njihovim neusklađivanjem sa troškovima života.

Usklađivanje je bilo predviđeno Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, što se od 2014. godine nije poštovalo i penzije nisu usklađivane čime su oštećeni svi penzioneri, a Izmenama Zakona o PIO ovo neuskađivanje je ozakonjeno.

Penzioneri i drugi građani okupljeni u protestu burno su reagovali nakon što je prof. Ivošević spomenuo zahvaljivanje penzionerima predsednika Srbije Aleksandra Vučića na žrtvi koju su podneli. Prof. Ivošević je to zahvaljivanje ocenio kao ruganje građanima.

Okupljeni građani su nakon govora prof. Zorana Ivoševića formirali kolonu i uputili se ka Ustavnom sudu. Tu su se kratko zaustavili, da bi zatim nastavili do zgrade RTS-a.

Udruženja sindikata penzionera i vojnih penzionera obećavaju da će borbu za vraćanje imovine, zaštitu Fonda PIO, kao i zaštitu dostojanstva kako najstarijih građana, tako i društva u celini, nastaviti do pobede.

U toku zime, biće organizovane tribine po gradovima Srbije, dok će na proleće 2019. godine biti organizovan novi protest ukoliko razlozi za protest i dalje budu postojali.

Fotografije u tekstu: Srđan Škoro za Penzin