Govor Jovana Tamburića, predsednika USPVLS-a, na protestu u Beogradu, 30. oktobra 2018.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS, obratio se građanima okupljenim na protestu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, 30. oktobra 2018. godine. USPVLS je jedan od organizatora ovog protesta penzionera i zaposlenih ustalih u odbranu Fonda PIO i penzijskog sistema Srbije. Govor g. Tamburića prenosimo u celini.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Srđan Škoro za Penzin


Poštovani penzioneri i zaposleni,

Protestima penzionera u većem broju gradova iskazujemo svoje nezadovoljstvo na ulici jer su naši dopisi sa predlozima i zahtevima upućeni Ustavnom sudu, Narodnoj skupštini, Vladi i predsedniku Srbije ignorisani.

Kao optimisti i ljudi koji su u svom životu stvarali, očekivali smo da će predstavnici vlasti biti moralni i odgovorni i da će reći: „Morali smo da lažemo i smanjimo penzije ali, evo, sve vraćamo, kako član 58 Ustava Srbije reguliše, sa kamatom. Ne možemo odjednom, ali za četiri godine vraćamo i neće se više ponoviti, jer ekonomija sjajno napreduje, spasili ste Srbiju, ušli smo u zlatno doba“.

Umesto toga, najava pisma sa maglom koja treba da zameni oteto, manipulacija i podela penzionera uz nastavak pljačke svih penzionera koja traje od 2012. godine, neusklađivanjem penzija.

Da se razumemo, svim građanima Srbije koji imaju prihode manje od 36.000 dinara, kao sume potrebne za minimalnu potrošačku korpu, socijalno odgovorna država mora da obezbedi razliku, ali ne iz Fonda PIO.

Prema svim konvencijama o ljudskim pravima i Ustavu Republike Srbije, obaveza je države da redovno usklađuje penzije sa rastom inflacije, a neisplaćene delove penzija da vrati pod tržišnim uslovima. Otimanjem od građana vlast prikriva nesposobnost da odgovorno i stručno upravlja državom.

Ignorisanjem obaveze da neisplaćeno sistemski vrati, aktuelna vlast nas upućuje na zauzdane sudove u kojima nas čekaju visoke sudske takse i vremenski neizvesne presude. Računaju da većina oštećenih penzionera zbog prava „da ne znaju ništa“ neće pokrenuti parnice za naknadu štete i da će deo oštećenih preminuti. Veoma nemoralan plan otimanja od građana dok tajkuni, strane banke i navodni investitori iznose milijarde iz Srbije.

Reformom penzijskog sistema koju vlast prikriveno sprovodi, pokvareno i bezobzirno se ukidaju stečena prava sadašnjih ali i budućih penzionera.

Tu nazovi reformu, pljačkom akcija i vlasničkog udela Fonda PIO u preduzećima koja su privatizovana, započeo je neko kome je obećano zatvorsko odelo, a dobio je mesto savetnika predsednika.

Želim da ukažem na jednu zabludu među oštećenim penzionerima – zabludu da će neko drugi, da će sindikati penzionera, da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, da se izbori za njihova prava i Fond PIO kao vlasništvo penzionera i zaposlenih. Borbu za naše dostojanstvo, našu imovinu, za Srbiju kao pravnu, prosperitetnu i normalnu državu mora voditi svako od nas i moramo je voditi udruženi. Bez masovnih tužbi parničnim sudovima u Srbiji, neće biti pravde. Da smo to počeli ranije, na vreme, sada bi već bili na cilju.

Penzioneri su, medijski sluđeni, očekivali da neće otimati. A vlast se u otimanju naših života baš ostrvila.

Ustavni sud Srbije mogu osloboditi samo građani Srbije jer naš otpor ih stalno podseća na zakletvu i obavezu da odluke donose na osnovu Ustava i konvencija o ljudskim pravima. Da nam Evropska unija želi dobro, ne bi nam na vlast dovodila i tolerisala diktatore.

I kada se dobije pozitivna odluka Ustavnog suda ili Evropskog suda za ljudska prava, samo se parničnom tužbom mogu povratiti neisplaćeni delovi penzije ili ih ostaviti naslednicima. Ko pre tuži, pre će i povratiti svoj novac.

Penzionerima koji su uglavnom bolesni i na izmaku životne snage, bezobzirno manipulišu sve stranke na vlasti i potkupljena rukovodstva udruženja penzionera.

Moramo se okrenuti onima koji nude programe oslobođenja i razvoja poštene i pravne države u kojoj će naša deca ostajati. Ovih dana smo ponovo prikupili potreban broj protesta podrške časnih poslanika Narodne skupštine Srbije novom aktu o pokretanju postupka ocene ustavnosti nemoralnog i pljačkaškog zakona, posle njegovog ukidanja.

USPVLS nastavlja kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“, do pobede. Samo zajedno možemo do pravde.

Živela Srbija! Živeli!