Andragogija (nauka) - doživotno učenje Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Prof. Dušan Savićević ispraćen na Novom groblju u Beogradu

Danas, 6. juna 2015. godine, na Novom groblju u Beogradu, kremiran je prof. Dušan Savićević. Moguće je da ne znate ko je prof. Savićević, ali trebalo bi da se informišete. Značaj njegove intelektualne zaostavštine srpskom narodu postaće jasniji, kako neretko na ovim prostorima biva, tek kada prođe neko vreme…


Dušan Savićević, andragog

Prof. Dušan Savićević je utemeljivač andragogije, najkraće objašnjeno: nauke o obrazovanju odraslih.

Andragogija (nauka) – doživotno učenje odraslih

I pre nego što pomislite da je to nešto što vas ne dotiče mnogo, znajte da će se na tome zasnivati uspešnost svih nas. U doba ogromnog tehnološkog napretka, sposobnost čoveka da neprestano uči i da se usavršava biće njegova nemerljiva prednost.

U intervju za dnevni list Politika, prof. Dušan Savićević je objasnio:

Doživotno obrazovanje je sasvim nešto drugo. Reč je o filozofiji obrazovanja. To je usavršavanje u struci, praćenje novih tehnologija, naučnih dostignuća, inovacija, osposobljavanje za obavljanje drugih, novih poslova. Treba imati na umu da neki poslovi zastarevaju, a javljaju se novi. Na univerzitetima u Severnoj Americi svaki drugi student je čovek ‘sede glave’.

Prof. Savićević je ovaj intervju dao 2006. godine povodom njegovog primanja u Međunarodni hol slavnih za obrazovanje odraslih.

Prof. Savićević ne samo što je osnovao Odsek za andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, već je Malkoma Noulsa, centralnu figuru američkog obrazovanja odraslih, upravo on upoznao sa terminom andragogija – kovanicom nemačkog naučnika Aleksandera Kapa.

Prof. Savićević je svojim radom povezivao i kontinente, ali i generacije. Snagu ličnosti i entuzijazam ovog čoveka, možete osetiti u filmu koji su studenti andragogije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu snimili o svom profesoru.

Dušan Savićević – dokumentarni film

Iako je tzv. beogradska andragoška škola tj. filozofija permanentnog obrazovanja odraslih koju je razvijao prof. Savićević, poznata širom sveta, o andragogiji se malo priča u Srbiji. To će morati da se promeni, a kada do tih promena dođe, shvatićemo kakva veličina je danas ispraćena na Novom groblju.

Hvala, profesore Savićeviću.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija