Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Aleksandar Kap – tvorac pojma andragogija

Aleksandar Kap – tvorac pojma andragogija

Aleksandar Kap – tvorac pojma andragogija

Prikaz iz knjige Aleksandra Kapa u kojoj se prvi put pominje pojam andragogija…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Aleksandar Kap (Alexander Kapp), nemački srednjoškolski profesor, 1833. godine sačinio je kovanicu andragogija. 
Ipak, nakon prvog pominjanja, ovaj izraz nije bio šire prihvaćen i sačekaće još skoro sto godina do ponovnog pominjanja od strane Rozenstoka (1921), i šireg prihvatanja nakon Drugog svetskog rata kada je andragogiju kao nauku utemeljio američki naučnik Malkom Nouls.
Kap je ovaj izraz upotrebio u radu o Platonovoj teoriji obrazovanja 1933. godine (na ilustraciji pored):
  • Andragogik – Kapp, Alexander (1833): Platon’s Erziehungslehre, als Pädagogik für die Einzelnen und als Staatspädagogik. Minden und Leipzig).
Andragogija kao nauka populisana je naročito tokom 1970-ih i 1980-ih godina od strane Malkoma Noulsa, koji se smatra utemeljivačem moderne andragogije.
Ipak, po mišljenju autora Meri Kuper i Džona Henškea u delu Andragoške studije (Cooper Mary K., Henschke John A. Andragogical Studies, 2001), u SAD su je prvi uveli Eduard C.  Lindeman (1926), odnosno Lindeman i M.L. Anderson (1927).
Među vodeća imena za istoriju andragogije kao nauke spada i stručnjak za obrazovanje odraslih Džon Djui koji je zajedno sa Lindemanom i Andersonom proširili ovu teoriju o obrazovanju u SAD.
Zanimljivo je da se mogu pronaći i tumačenja po kojima je SAD sa andragogijom upoznao profesor doktor Dušan Savićević, Filozofskog fakulteta na Beogradskom univerzitetu, Grupe za andragogiju.