Početna Magazin Godine Društvo Hrvatska ne odgovara na optužbe Centra „Simon Vizental“ i nastavlja da isplaćuje penzije ustašama

Hrvatska ne odgovara na optužbe Centra „Simon Vizental“ i nastavlja da isplaćuje penzije ustašama

Hrvatska ne odgovara na optužbe Centra „Simon Vizental“ i nastavlja da isplaćuje penzije ustašama

Na pismo Centra „Simon Vizental“ u kome se Hrvatska poziva da obustavi isplatu povlašćenih penzija za ustaše, oglasio se samo Stjepan Mesić, neubedljivim negiranjem. Zvanična Hrvatska jednostavno je oćutala.


Na fotografiji: Spomenik žrtvama logora Jadovno, rad vajara Ratka Petrića

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Centar „Simon Vizental“ pozvao je hrvatske vlasti da otkažu isplatu povlašćenih penzija koje su dodeljene ustaškim ratnim zločincima ubrzo nakon što se Hrvatska otcepila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U pismu koje je 18. maja 2015. godine potpisao direktor za istočnoevropske poslove Centra i čuveni lovac na naciste dr Efraim Zurof, skreće se pažnja da je zakon implementiran već u jesen 1993. godine i da je takva politika nagrađivala pripadnike pokreta koji je počinio brojne zločine protiv civilnog stanovništva.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Centra, u pismu premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću piše:

„Imajući u vidu užasne zločine koje su ustaše počinile u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, verujemo da je takva politika sama po sebi pogrešna, u suprotnosti sa principima Republike Hrvatske i da predstavlja strašnu uvredu za žrtve ustaša, za njihove porodice i za sve Hrvate koji imaju osećaj morala i integriteta.

Zato Vas pozivamo da preduzmete odgovarajuće mere kako bi se ova politika što je moguće brže promenila i Hrvatska poštedela sramote zbog dodeljivanja posebnih nagrada za okrutnost i moralno slepilo onima koji su bili među najgorim i najsvirepijim počiniocima zločina tokom Drugog svetskog rata.“

Na ovo pismo niko iz kabineta hrvatskog premijera nije do danas (5. jun 2015.) odgovorio, ali se oglasio Stjepan Mesić pošto se osetio prozvanim jer je u momentu kada je Hrvatski Sabor ozakonio te penzije, on bio njegov predsednik. On tvrdi da te penzije primaju samo domobrani, a ne i ustaše.

Međutim, već skoro pune 22 godine, povlašćene penzije u Hrvatskoj primaju pripadnici svih vojnih formacija NDH, kojih je danas, prema pisanju Vesti Online – 9.000.

Slobodna Evropa je pisala da je 2013. godine, kada ih je bilo 13.000, Hrvatska za njihove penzije izdvajala 47 miliona evra. Penzija u slučaju smrti, može preći na naslednike (porodična penzija), te ih u velikoj većini danas primaju supruge bivših ustaša.

Ove godine, kako pišu Vesti Oline, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je odobravao isplatu ovih vrsta penzija na osnovu potvrde koju izdaje Državni arhiv, iskaza svedoka ili uverenja veteranskih organizacija.

Kako su 1993. pravo na penziju dobili i ustaše i domobrani i hrvatski legionari koji su se u satavu Vermahta borili na Istočnom frontu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje nema nikakvu zakonsku obavezu da pravi razliku među njima.

U Zakonu kojim su svi borci NDH dobili povlašćene penzije navedeno je i obrazloženje:

„Budući da su pripadnici hrvatske domovinske vojske u Drugom svetskom ratu direktno učestvovali u stvaranju hrvatske države, postoji opravdani državni razlog da nova suverena Hrvatska njima prizna prava iz penzionog i invalidskog osiguranja.“

Pravo na penziju nemaju ni bivši jasenovački logoraši, ni Srbi koji su živeli u bivšoj Srpskoj Krajini.

O nepravdi koju Republika Hrvatska nakažnjeno već decenijama sprovodi nad srpskim penzionerima poreklom iz Krajine, možete čitati u tekstovima: