Magazin Godine Penzije Srbija

Produžen rok za vansudsko poravnanje vojnih penzionera sa PIO fondom

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Rok za potpisivanje vansudskog poravnanja vojnih penzionera sa PIO fondom produžen je, prema rečima ministra Vulina, zbog dobrog odziva.

Na šalterima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), gužva je danas, 10. decembra 2015. godine, bila veća nego proteklih dana, javlja RTS.

Trebalo je da vojni penzioneri do ovog datuma odluče hoće li prihvatiti ponudu Fonda ili čekati odluku suda.

Odlučeno je, međutim, da se rok za potpisivanje vansudskog poravnanja vojnih penzionera sa PIO fondom produži do 25. decembra 2015. godine.

“Do pre sat ili dva na adresu PIO Fonda stiglo je više od 30.000 zahteva za dogovor sa Fondom, što da se odustaje od tužbe, što za uvećanje penzija. Odziv je zaista dobar i baš zbog toga, na zahtev Udruženja vojnih penzionera, Vlada je odlučila da produži rok do 25. decembra“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Oko 48.000 vojnih penzionera i još 10.000 njihovih naslednika ima pravo na naplatu duga. Za te namene država je obezbedila 5,4 milijarde dinara.

Kako RTS javlja, u redovima je bio nešto veći broj onih koji su sudski proces već dobili, a potražuju dug za perod od tri do četiri godine koji sud zbog zastarelosti ne priznaje, a država im je i to ponudila.

Vansudsko poravnanje u obavezi su da potpišu i oni koji nisu tužili Fond, kako bi se izbegla mogućnost da neko, pošto mu Fond jednokratno isplati dug, preko suda zatraži i isplatu kamata.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • O čemu se ovde radi? Ispada da onaj ko potpise vansudsko poravnanje prihvata i povisicu 6.57% odnosno, odrice se 11.06% koju smo trebali dobiti.Razmislite…

 • Pozdrav koleginice i kolege, korisnici sajta!!!
  Nadam se da cemo sa novim »Admiralom« imati vise srece …
  Probajte http://kvp.admiral.in.rs/ i javite ako ima kakvih problema.
  Milan ce da ga jos utegne, samo da malo odmori.
  Promenjen je provajder, nov je domen i hosting – ali stari Admiral. Uredniku AIF zahvaljujem na ponudi za pomoc. Za sada se snalazimo sami – volonterski, kao dvopreg, ne zavisimo od nikog, ne dugujemo nikome, troskove snosimo sami. Svako zadovoljstvo se placa, a nama je merak da se odmeravamo sa dusmanima vojnih penzionera i KVP.
  Za »Admiral«, Milan i Zlatko!

 • Pošto su vojni penzioneri van Zakona i Ustava tako ni sredstva za isplatu duga nisu predviđena Zakonom o budžetu ili rebalansom za ovu godinu. Oni su obećali nekih 5 mlrd dinara za isplatu dela duga i to ostaje samo obećanje. Ni jedan Zakon ih ne obavezuje da to i ispoštuju. Zašto voj.penzionerima nisu doneta Rešenja po Zakonu PIO kao i svim ostalim penzionerima (MUP, MIP i dr) ako smo prebačeni u taj fond i po rešenjima i Zakonu PIO uskladiti penzije za 11.06% kako su to uradili već sa ostalim penzionerima? Zašto se igraju sa voj.penzionerima, Ustavom i Zakonima? Dokle će da traje ta nezonita igra i bahatost izvršne vlasti i RF PIO?

 • Više ništa ne razumem. Nime, Advokati govore jedno, Vlada drugo, PIO treće i mi četvrto.Ko će ostati i za šta uskraćen ili ti kratkih rukava, u naredniom periodu sve ćemo da saznamo. Ako je došlo do toga da se radi o prevari i uskraćivanju prava, ja sam na to navikao, jer kako je ko dolazio na vlast svi su nešto uzimali, skraćivali i osporavali.Ljut sam na naša udruženja, jer su međusobno podeljenja, pa čak ne ostvarju ni elementarnu saradnju, i na veliku žalost i nesreću penzionera, imam utisak da i oni ( u Udruženjima) bore se za lične interese, a mi obični ostajemo i dalje “obični”.Dakle, poštenje, pravda, istina, ne stanuju na zemlji, to je negde “gore”, pa tada će biti sigurno svima dobro.

  • Sve si nažalost u pravu ali nemoj da im kažeš SRAM VAS BILO jer te oni neće razumeti.Ima i onih koji kažu VOLIM TE DO ZADNJEG DINARA.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija