Početna Magazin Godine Produžen rok za vansudsko poravnanje vojnih penzionera sa PIO fondom

Produžen rok za vansudsko poravnanje vojnih penzionera sa PIO fondom

Produžen rok za vansudsko poravnanje vojnih penzionera sa PIO fondom

Rok za potpisivanje vansudskog poravnanja vojnih penzionera sa PIO fondom produžen je, prema rečima ministra Vulina, zbog dobrog odziva.

Na šalterima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), gužva je danas, 10. decembra 2015. godine, bila veća nego proteklih dana, javlja RTS.

Trebalo je da vojni penzioneri do ovog datuma odluče hoće li prihvatiti ponudu Fonda ili čekati odluku suda.

Odlučeno je, međutim, da se rok za potpisivanje vansudskog poravnanja vojnih penzionera sa PIO fondom produži do 25. decembra 2015. godine.

„Do pre sat ili dva na adresu PIO Fonda stiglo je više od 30.000 zahteva za dogovor sa Fondom, što da se odustaje od tužbe, što za uvećanje penzija. Odziv je zaista dobar i baš zbog toga, na zahtev Udruženja vojnih penzionera, Vlada je odlučila da produži rok do 25. decembra„, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Oko 48.000 vojnih penzionera i još 10.000 njihovih naslednika ima pravo na naplatu duga. Za te namene država je obezbedila 5,4 milijarde dinara.

Kako RTS javlja, u redovima je bio nešto veći broj onih koji su sudski proces već dobili, a potražuju dug za perod od tri do četiri godine koji sud zbog zastarelosti ne priznaje, a država im je i to ponudila.

Vansudsko poravnanje u obavezi su da potpišu i oni koji nisu tužili Fond, kako bi se izbegla mogućnost da neko, pošto mu Fond jednokratno isplati dug, preko suda zatraži i isplatu kamata.