Početna Magazin Godine Vojni penzioneri: Zaključak Vlade jači od Odluka Ustavnog suda Srbije

Vojni penzioneri: Zaključak Vlade jači od Odluka Ustavnog suda Srbije

Vojni penzioneri: Zaključak Vlade jači od Odluka Ustavnog suda Srbije

Na sednici predsedništva Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), održanoj elektronskim putem 25.11.2015. godine, u vezi sa Zaključcima Vlade Srbije od 30.11.2015. godine, o vanrednom usklađivanju vojnih penzija za 11,06% od 1. januara 2008. godine, usvojeno je sledeće saopštenje za javnost:

Zaključak Vlade jači od Odluka Ustavnog suda Srbije

U Zaključku Vlade Republike Srbije za vanredno usklađivanje vojnih penzija od 1. januara 2008. godine, stoji da će se izvršiti usklađivanje penzija korisnicima vojnih penzija ostvarenih do 31. decembra 2007. godine, i to tako što će na penzije uvećane od 1. januara 2008. godine za procenat usklađivanja 4,21 odsto utvrđen Odlukom o ministra odbrane o usklađivanju vojnih penzija za 2007. godinu (Službeni vojni list, broj 13/08), primeniti procenat usklađivanja od 6,57 odsto, čime se obezbeđuje da ukupno usklađivanje penzija za mesec decembar 2007. godine, iznosi 11,06 odsto, što je uvećanje u skladu sa članom 75. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (Službeni glasnik RS, broj 85/05).

Zaključkom se redovno usklađivanje penzija od 4,21 % za 2007. godinu, izvršeno u 2008. godini, uračunava u vanredno usklađivanje penzija u 2008. godini od 11,06 %. Inicijativa RF PIO za ocenu ustavnosti odluke ministra odbrane o redovnom usklađivanju vojnih penzija u 2008. godini, za 4,21% retroaktivno za 2007. godinu, je odbačena.

Zaključak Vlade nije u skladu i sa Odlukama Ustavnog suda Srbije u kojima je vojnim penzionerima dato pravo na vanredno usklađivanje penzija u 2008. godini, „na isti način i u istom iznosu“, kao i ostalim penzionerima u Srbiji. Na ovakav način Vlada Srbije se u dva predmeta, postavila iznad Ustavnog suda Srbije jer ne poštuje njegove odluke. Samo po tom osnovu, vojni penzioneri su zakinuti za 42,1 % sume koju im RF PIO duguje.

Pozivanje osiromašenih penzionera i njihovih naslednika, da se vansudski nagode sa RF PIO i odreknu prava na sudsku zaštitu je pokušaj prevare. Na ovakav način se, šteta koja je napravljena državi i građanima Srbije nezakonitim postupanjem RF PIO, prevaljuje na vojne penzionere. Vansudskom nagodbom penzioneri će izgubiti oko 70% sledujuće sume, sudske troškove, zakonsku zateznu kamatu i neće dobiti rešenje o penzionisanju na osnovu Zakona o PIO.

Ovakvu ponudu će najverovatnije prihvatiti neinformisani građani, naslednici preko 20.000 vojnih penzionera koji su preminuli posle 1.1.2008. godine i deo od oko 9.000 penzionera koji nisu tužili RF PIO zbog štete. Vojni penzioneri, kojima u dosadašnjim sudskim parnicama nije priznato pravo od 1.1.2008. godine, na osnovu Zaključka Vlade, novim tužbama će to pravo ponovo potražiti na sudu.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, odbacuje Odluku Vlade Srbije kao nezakonitu i neustavnu a pozive vojnim penzionerima od strane RF PIO kao pokušaj prevare. Udruženje, na osnovu mišljenja advokata, preporučuje vojnim penzionerima da ne odustaju od tužbi, zbog toga što Fond PIO vansudskim sporazumom ne nadoknađuje troškove sudskog postupka, zatezne sudske kamate i ne predviđa donošenje pojedinačnih rešenja u skladu sa Zakonom PIO. Vansudskim sporazumom vojni penzioneri se trajno odriču uvećanja penzije za 4,21% bez obzira na odluku Ustavnog suda po ovom pitanju.

Ukazujemo da deo medija u Srbiji, po ovom, nepotpuno informiše javnost.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije od RF PIO, zahteva da se, radi smanjivanja štete državi, vojne penzije usklade za punih 11,06 na vrednost boda od 9,40 i o tome svakom vojnom penzineru donese rešenje zasnovano na Zakonu o PIO.

Udruženje će pokrenuti inicijtivu pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti Zaključka Vlade Srbije od 30.10.2015. godine i podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u RF PIO, zbog nanete štete budžetu i građanima Srbije.

Udruženje je zbog svega iznetog 17.11.2015. godine organizovalo javni protest u Beogradu.

Udruženje poziva medije da u skladu sa svojom uređivačkom politikom organizuju prezentaciju stavova udruženja vojnih penzionera o tom problemu.

Jovan Tamburić, predsednik, sr