Početna Magazin Godine Radnici FVK, nevidljivi za državu: nit penzija nit otpremnina

Radnici FVK, nevidljivi za državu: nit penzija nit otpremnina

Radnici FVK, nevidljivi za državu: nit penzija nit otpremnina

Iako rade i više od 40 godina, grupa radnika Fabrike vagona iz Kraljeva (FVK) ne može u penziju jer im nije uplaćen sav radni staž, a ni otpremnine nisu dobili jer su skinuti sa spiska zbog ispunjenog uslova za penziju, piše Blic.

Kada je Ministarstvo za rad Fabrici vagona Kraljevo odobrilo socijalni program, ova grupa radnika je izbrisana. Formalno su i dalje u fabrici, ali nemaju plate, niti zdravstveno osiguranje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pre pola godine ponadali su se da će posle više od četiri decenije rada otići u zasluženu penziju. Međutim, socijalni program uz otpremnine podrazumevao je i povezivanje staža i uplatu doprinosa, što nije važilo za radnike koji imaju više od 40 godina staža.

„Bili smo na spisku za socijalni program kao i ostalih 800 radnika, i to dva puta. U oba slučaja smo odbijeni, brisani sa spiskova jer po nečijem tumačenju imamo uslov za penziju, pa za nas nema otpremnina“, kaže Luka Mićić, jedan od zakinutih radnika.

Radnicima je najpre naloženo da povuku tužbe ukoliko su za zaostale zarade tužili FVK kako bi se našli na spisku za otpremnine. Ali, mada su i to uradili, postali su prekobrojni.

Da su bili na spisku za otpremnine, dobili bi i potvrdu da će im država povezati staž i do danas bi već dobili i prvu penziju.

„Sa 62 godine života i 42 godine staža ja sam za državu već penzioner. Ali bez uplaćene četiri godine staža, PIO ne odobrava penziju, pa ću ako se ovo ne reši, kod kuće morati da čekam još tri godine da steknem uslov za starosnu penziju“ rekao nam je radnik Ljubiša Janković.

U „nevidljivoj“ grupi ima desetak bravara, zavarivača, tehničara, ali i mašinskih inženjera koji su po radnoj knjižici stekli jedan od uslova za penziju, ali nedostaju neke godina staža koje nisu uplaćene. Već mesecima oni ne mogu na tržište rada jer imaju uslov za penziju, a neće ih ni u Fabrici jer angažuju mlađe.

Bez primanja i zdravstvene knjižice oni su teret za porodice, a za državu su – nevidljivi, zaključuje Nenad Božović, novinar Blica.

Podsećamo kakav je odnos bivših radnika, penzionera FVK prema svojoj fabrici: