Magazin Godine

Vojni penzioneri traže ocenjivanje ustavnosti predloga vanrednog usklađivanja penzija

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Nezadovoljni kršenjem zakonskih i ustavnih prava  vojnih penzionera, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je Ustavnom sudu Srbije predalo  Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zaključka Vlade Srbije od 30.10.2015. godine, kojim je na nezakonit način regulisano varedno usklađivanje vojnih penzija od 1.1.2008. godine.

Udruženje priprema i krivičnu prijavu protiv lica zaposlenih u RF PIO zbog nezakonitog rada i nanete ogromne štete fondu, budžetu i građanima Srbije.

Sprovodeći Zaključak Vlade Srbije od 30.10.2015. godine, o vanrednom usklađivanju vojnih penzija za 11,06 od 1.1.2018. godine, RF PIO vodi pravi medijski rat protiv vojnih penzionera koji nisu prihvatili ponuđeni model rešavanja vanrednog usklađivanja kao nezakonit i neustavan.

Svakog dana se u medijima pod kontrolom aktuelene vlasti (RTS, Politika) obavljuju prilozi koji afirmišu vansudsko poravnanje penzionera sa RF PIO koji je većina odbacila kao pokušaj prevare.   Na ovakav način se umanjuje politička šteta koju imaju stranke u aktuelnoj vlasti zbog nečinjenja od 2012. godine i prikrivanja štete koja je naneta budžetu i građanima Srbije.

Javnost Srbije se na ovakav način okreće protiv vojnih penzionera koji su desetinom javnih protesta ukazivali na bahatost aktuelne vlasti u Srbiji i umanjuje političku štetu koju trpi zbog toga. Medijski rat aktuelne vlasti protiv vojnih penzionera se nastavlja!

Udruženje poziva medije da u skladu sa svojom uređivačkom politikom organizuju prezentaciju stavova udruženja o tom problemu.

Preneto iz saopštenja USPVLS.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

18 Comments

Click here to post a comment
 • Naslov je pogrešan. Ne tražimo ocenjivanje ustavnosti vanrednog usklađivanja. Vanredno usklađivanje penzija je regulisano Zakonom o PIO i rešenjem direktora RF PIO od januara 2008. godine, a njegova primena na vojne penzionere je regulisana članom 193. st. 1. Zakona o VS i odlukama Ustavnog suda, kojih ima nekoliko stotina (4 glavne i nekoliko stotina drugih koje se pozivaju na ove glavne odluke).
  Mi podnetom inicijativom tražimo ocenu ustavnosti i zakonitosti zaključka vlade kojim se reguliše primena vanrednog usklađivanja na vojne penzije, jer vlada tim zaključkom nije ispoštovala odluke Ustavnog suda.

 • Ovu inicijativu za ocenjivanje ustavnosti Zakljucka Vlade Srbije od 30.10.2015 godine Ustavni sud ce odbaciti svojim zakljuckom jer nije nadlezan da odlucuje o aktima tehnicko sprovedbenog karaktera u sta spada i ovaj Zakljucak Vlade Srbije. Zakljucak Vlade Srbije od 30.10.2015 godine kojim se vojne penzije ostvarene do 31.12.2007 godine od 01.01.2008 godine uskladjuju za jos 6,57 odsto je u potpunosti u skladu sa clanom 75 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO a samim tim i sa cl. 193 stav 1 Zakona o Vojsci Srbije. Ponuda RF PIO o vansudskom poravnanju o isplati duga vojnim penzionerima je korektna i prevashodno se odnosi na one vojne penzionere koji do sada nisu podnosili tuzbe sudu. Tom ponudom RF PIO se ne mesa u zapocete sudske procese onih vojnih penzionera koji su podneli tuzbe. Prema tome svaki vojni penzioner moze sam da donese odluku sta mu se vise isplati, odnosno da nastavi sa tuzbom i naplati ceo dug sa zateznom kamatom i sudskim troskovima ili da prihvati vansudsko poravnanje i u tom slucaju u januaru 2016 godine ce im biti isplacen dug za ceo period uvecan za indeks potrosackih cena zakljucno sa kretanjem potrosackih cena u oktobru 2015 godine. Tuzbe sudu mogu podneti cak i oni KVP koji do sada nisu tuzili jer je RF PIO priznao dug za ceo period od 01.01.2008 godine do 31.10.2015 godine. Iz tih razloga apsolutno se ne slazem sa stavovima iz saopstenja USPVLS.

  • Aco bilo bi dobro da sa svojim prosipanjem mudrosti prema vojnim penzionerima sjašeš, šetaj malo…..

   • Da ste ranije slusali kako vi kazete prosipanje moje mudrosti ovaj problem oko uskladjivanja vojnih penzija bio bi odavno resen a ne tek ovih dana. Kada se Ustavni sud bude izjasnio donosenjem Zakljucka o odbacivanju ove inicijative iz razloga jer nije nadlezan da odlucuje o aktima tehnicko sprovedbenog karaktera da li cete i tada govoriti da je na ovaj nacin Ustavni sud ozakonio Zakljucak Vlade kao sto ste pogresno verovali da je Ustavni sud donosenjem Zakljucka o odbacivanju inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke ministra odbrane o bodu 9,40 za obracun vojnih penzija, ozakonio pomenutu odluku ministra odbrane. Dakle prava istina je da su Odluka ministra odbrane o bodu 9,40 za obracun vojnih penzija i Zakljucak Vlade Srbije o uskladjivanju vojnih penzija za jos 6,57 odsto akti tehnicko sprovedbenog karaktera i da Ustavni sud nije po Ustavu nadlezan da ocenjuje ustavnost i zakonitost tih akata i iz tih razloga ce ova inicijativa biti odbacena kao sto je kao sto je bila odbacena i inicijativa povodom Odluke ministra odbrane.

    • Aco očito da nisi upoznat sa zakonima, pravnim sistemom i svim pitanjima vezanih za vojsku i penzioni sistem do prelomnog datuma i od istog pa na ovamo, kako kažeš što nam odmah nhe povećaše penziju kako kažeš za 11,06%, sada bi završili sa vojskom spor oko zakinutog redovnog usklađivanja za 4,21%, i opet dolazimo na isto pitanje ko i zašto je hteo da nas pokrade a i dalje pokušavaju da nam otimaju.Da je PIO čist onda bi isplatio sve bez problema još tada a MO i vojska, samim tim bi postali tuženi ovako su svi tuženi jer je pravni sledbenik PIO a samim tim i država-vlad.Krivci će biti otkriveni i kažnjeni kad tad pa i ti koji si im pomagao i učestvovao u tome.Aco samo te godine mogu spasiti da ne ideš u zatvor, već pre odeš na onaj svet.Kao da uživaš u svom mazohizmu ali ne za dugo.

   • Da ste uvazavali moje dobronamerne komentare problem oko uskladjivanja vojnih penzija bio bi odavno resen a ne tek sada. Uostalom svi moji dosadasnji stavovi su u praksi ostvareni.

    • Pa ti si ACO čovek RF PIO i štitiš fond kao i Vladu RS. Ali su to nečasne rabote. Na svim sajtovima gde se komentariše problem vojnih penzija se oglašavaš sa svojom propagandom i obmanjivanjem. Ostavi se nepoštenog posla. Ili imaš dobru platu za to što radiš a na račun nas opljačkanih?

  • I Odluka o usklađivanju vojnih penzija od 4.21% za 2007g. je tehničko sprovodbenog karaktera (svl 13 od 20.03.2008.g.) kako se izjasnio Ustavni Sud, pa se taj procenat oduzima vojnim penzionerima od 11.06%. Da je civilima oduzeto 7.78% koliko su dobili od oktobra 2007 ne bi dobili 11.06 nego 3.28%.

   • Uporedjujete nesto sto je neuporedivo. Kakve veze ima uskladjivanje penzija civilima od 1 oktobra 2007 godine koje je izvrseno na osnovu vazeceg clana Zakona o PIO sa uskladjivanjem vojnih penzija od 1 januara 2008 godine na osnovu Odluke ministra odbrane koja je doneta na osnovu nevazeceg clana 261 Zakona o Vojsci Jugoslavije. Na dan 01.10.2007 godine VAZIO je clan Zakona o PIO na osnovu koga je resenjem Direktora RF PIO izvrseno uskladjivanje civilnih penzija za 7,78 odsto dok na dan 01.01.2008 godine NIJE VAZIO clan 261 Zakona o Vojsci Jugoslavije na osnovu koga je Odlukom ministra odbrane izvrseno uskladjivanje vojnih penzija za 4,21 odsto.

    • To je retroaktivno uradio MO jer je bilo ispod 5% i nije isplaćeno u 2007.g. jer po zakonu, ako je povećanje manje od 5%, ono se isplaćije od 1.1. naredne godine. Prema tome mi to povećanje bi dobili bez obzira na 11.06%.

     • Svaka cast. Pa sa ovim vasim komentarom vi ste upravo podrzali raniji stav RF PIO da vojnim penzionerima ne pripada uskladjivanje vojnih penzija za 11,06 odsto od 01.01.2008 godine jer u 2007 godini nisu bili u sistemu RF PIO.

 • Ministri Vuline i Vujovicu, i direktorko RF PIO Kalinovicka, SRAM VAS BILO zbog pokusaja prevare 42.000 vojnih penzionera!!!

 • Aco Braco!Dokle vise mislis da zagadjujes ovo malo medijskog prostora gde se moze cuti glas vojnih penzionera.kako mozes vise jedti ti te bajate sendvice?Pojedi nesto svezije i prirodnije!A kad se budu delila odlicja za Dan botova,seticemo se ,svakako,i tebe!

 • Aco, Kalinovickina BOTCINO, znades li ti sta znaci skracenica: SSK ?
  Ako ne znas, pitaj Radio-telegrafiste, pa kada ti reknu, postupi po njoj!

 • Da li ce neko da odgovara sto su nas osam godina zakidali na penzijama.I da li neko od kolega zna zasto nema Admirala ili da pitam Acu?

 • Ljudi . Kako da se ne uzbuđuješ i kako da ti ne poraste pritisak.Vansudsko poravnanje i tužbe za dobijanje ono što po Zakonu pripada.Vansudsko poravnanje i odustaješ od tužbe, izgleda ovako: Advokat uzima za pisanje tužbe 6000,obrazloženi podnesak 6ooo, žalba 12000 din, izlazak na održana roćišta 2x 15000 i troškovi ugovorene nagrade 10% 25ooo dinara, te trošak suda 30.000 dinara.Ukupno 102000 hiljade dinara /8000 veštak/.Dakle, advokat uzima što je stvarno radio, ali uzima i od onoga što nije ni pipnuo ni sud presudio ( veštak izveštačio) i gde je tu moral, pravda. Kako ne nazvati advokata drugo nego čisti zelenaš, bez morala i po kom Zakonu mu to pripada.Sa druge strane kad čekaš presude (relizaciju tužbe) isto te očerupaju i gotovo si na istom. Postavlja se pitanje gde da tražiš pravdu i od koga da očekuješ, kad je nema.Dakle svi naplaćuju kao da imamo Švajcarski standard.Ovim putem želeo bih da pročitam mišljenje i drugih koji imaju isto ili slično iskustvo u povodu raskida tužbe i prelaza na vansudsko poravnanje.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija