Početna Magazin Godine Ekonomija Vojnim penzionerima koji ne potpišu sporazume o vansudskom poravnanju, neće biti isplaćen dug (video)

Vojnim penzionerima koji ne potpišu sporazume o vansudskom poravnanju, neće biti isplaćen dug (video)

Vojnim penzionerima koji ne potpišu sporazume o vansudskom poravnanju, neće biti isplaćen dug (video)

Vojnim penzionerima i njihovim naslednicima Fond PIO poslao je objašnjenja u koju filijalu treba da dođu kako bi potpisali sporazume o vansudskom poravnanju. Nakon potpisivanja, stiču pravo na isplatu duga od oko 304.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vojni penzioneri u Srbiji će na novembarskim čekovima dobiti iznos veći za 6,85 odsto, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i usklađivanja penzija 2008. godine, najavili su u ponedeljak, 9. novembra 2015. godine, predstavnici Vlade.

Tim povodom, u Domu Vojske Srbije održan je skup na kojem su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavili da će, od januara, penzionerima koji nisu tužili državu biti isplaćena i zaostala dugovanja. U proseku, dug iznosi oko 304.000 dinara po penzioneru.

Na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika trebalo je da su 9. novembra poslata detaljna objašnjenja, javila je Beta. Oni će u filijalama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom janura 2016. godine.

Oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri, nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda, bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Dugovanja koja se sada ispalaćuju iznose oko 24.000 milijarde dinara, a novac za njihovu isplatu izdvojen je zahvaljujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans, kažu predstavnici Vlade Srbije.

„Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili“, kazao je ministar Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji i ispunjava datu reč.

Ministar Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema rasipanja, službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija. To, prema njegovim rečima, omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

„Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova“, istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i usklađivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni probem biti rešavan preko institucija.

On je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen. Ona je obećala da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

Ovde možete pročitati o proceduri i dokumentima koje je potrebno dostaviti Fondu PIO i naći obrazac Zahteva za isplatu razlike penzija: Obaveštenje Fonda PIO o usklađivanju penzija profesionalnih vojnih lica

Ukoliko vas zanima šta je 9. novembra, u Domu vojske, rekao ministar rada Aleksandar Vulin, možete pogledati video zapis Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.