Ekonomija Magazin Godine Srbija

Vojnim penzionerima koji ne potpišu sporazume o vansudskom poravnanju, neće biti isplaćen dug (video)

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Vojnim penzionerima i njihovim naslednicima Fond PIO poslao je objašnjenja u koju filijalu treba da dođu kako bi potpisali sporazume o vansudskom poravnanju. Nakon potpisivanja, stiču pravo na isplatu duga od oko 304.000 dinara.

Vojni penzioneri u Srbiji će na novembarskim čekovima dobiti iznos veći za 6,85 odsto, na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i usklađivanja penzija 2008. godine, najavili su u ponedeljak, 9. novembra 2015. godine, predstavnici Vlade.

Tim povodom, u Domu Vojske Srbije održan je skup na kojem su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavili da će, od januara, penzionerima koji nisu tužili državu biti isplaćena i zaostala dugovanja. U proseku, dug iznosi oko 304.000 dinara po penzioneru.

Na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika trebalo je da su 9. novembra poslata detaljna objašnjenja, javila je Beta. Oni će u filijalama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom janura 2016. godine.

Oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri, nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda, bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Dugovanja koja se sada ispalaćuju iznose oko 24.000 milijarde dinara, a novac za njihovu isplatu izdvojen je zahvaljujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans, kažu predstavnici Vlade Srbije.

“Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili”, kazao je ministar Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji i ispunjava datu reč.

Ministar Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema rasipanja, službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija. To, prema njegovim rečima, omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

“Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova”, istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i usklađivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni probem biti rešavan preko institucija.

On je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen. Ona je obećala da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

Ovde možete pročitati o proceduri i dokumentima koje je potrebno dostaviti Fondu PIO i naći obrazac Zahteva za isplatu razlike penzija: Obaveštenje Fonda PIO o usklađivanju penzija profesionalnih vojnih lica

Ukoliko vas zanima šta je 9. novembra, u Domu vojske, rekao ministar rada Aleksandar Vulin, možete pogledati video zapis Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

7 Comments

Click here to post a comment
 • Neko jede kupus,a neko meso.U proseku svi jedu sarmu.Tako glasi ova Vulinova izjava u prevodu na narodu razumljiv jezik.Ovo je najobičnija prevara vojnih penzionera,ali siguran sam da će mnogi,neobavešteni,stari,bolesni nasesti i prihvatiti šta im se nudi.Nažalost vlast i dalje obmanjuje i laže narod.

 • Наравно да весела дружина из Немањине 11 ЛАЖЕ… 01.01.2008. године СВИ ПЕНЗИОНЕРИ У СРБИЈИ ОСИМ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА, добили су повећање својих пензија за 11,06%, ИСКЉУЧИВОМ заслугом тадашњег министра одбране и директора Фонда СОВО а сада нам несој као даје 6,85%… Осим што је умањено за 40%, није урачуната ни законска камата за све ове године… Значи у питању је најобичнија крађа.

 • Moj komentar je da je Vaša propaganda da ” Oni koji ne potpišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga”.

 • Ova isplata u 2008.g. od nekoliko procenta koja se ovde provlači i jeste novonastali problem i ponovna diskriminacija vojnih penzionera. 4.21% je redovno usklađivanje penzija za drugu polovinu 2007 godine. Civilni penzioneri u oktobru 2007.g. su dobili povećanje za 7.78%. Vanredno povećanje od 11.06% su dobili svi civlni penzioneri, bez umanjenja 7.78% iz 2007.g. Vojnim penzionerima sada oduzimaju od 11.06% taj procenat od 4.21% koji je bio po Zakonu o vojsci i redovno usklađivanje za 2007.g.

 • Ministre Vuline, ministre Gasicu, direktorko Kalinovic,
  Kako vas nije sramota te prljave igre koju igrate! Jel vi zaista mislite da smo mi debili i kreteni, i da ne vidimo drzavnu prevaru koju ste nam pripremili!
  Osam proteklih godina ste bezobrazno gazili Ustav, Ustavni sud, i mnoge druge zakone, i napravili ste nemerljivu stetu drzavnom Budzetu, a da se ni zacrveneli u licu niste!
  Gospodo u opancima, to je zlocin prema jednoj casnoj populaciji Srbije, koju ste sutnuli na marginu drustva , i nikada necete biti dostojni naseg postovanja!
  A, sta to rekoste, nisam dobro cuo ni razumeo: ko ne potpise taj vas Ugovor, nece mu biti vracen dug! Ha, ha, mi nismo skolovani da sa djavolima potpisujemo nekakve ugovore, pa zato i ne ocekujte nase autograme, a i vasi nam, ic nisu potrebni!
  Nego, deder, objasnite vi nama, di se zaturise ti clanovi Zakona o obligacionim odnosima: 210.-219. A, sta su to u njima napisale neke cike, mnogooo pravednije od vas pravno nepismenih, ili ako vam je lakse, bahatih predstavnika Drzave?
  A, jel to ne vazi za PUPS koji vas je tako poducio da nezakonito postupate, i da bezocno gazite nasa krvavo stecena prava, sramote Srbske?
  Porucujem vam: GONICU VAS DO SUDNJEGA DANA, jer ovu vasu SRAMNU i NEMORALNU ponudu ni u ludilu potpisati necu, jer za ovakvu bahatu DRZAVU borio se nisam!!!

 • 24.000 milijardi dinara je priblizno 200.000.000.000 eura! Budite malo ozbiljniji od ovih sadasnjih i bivsih ministara! (10.000 milijardi e kinezi ce da uloze u jugoistocnu Evropu ! To bi bilo otprilike 3.300 kanala Morava-Solun! itd, itd)

  • Pa dobro,kako vas vise nije sramota da otimate,varate.Da pretite i ucenjujete ovaj narod?Pogotovo treba da vas je stid pred vojnim penzionerima.Umesto izvinjenja i nadoknade stete u vidu zakonom propisane kamate vi jos imate oaraza da pretite izjavama da ko ne pristane na vasu sramnu ponudu nece dobiti ni dinar.Jezivo kako ste zastranili u svojoj pohlepi.Sokirana sam!Vasa vibracija je tako niska da vam ni svi duhovni ucitelji ovoga sveta ne bi pomogli.Toliko neprosveceni i niski.Tuga.Kakva sramota i necovecnost.Nadam se da ce osteceni biti uporni i istrajni.NE PRISTAJTE NA OVE UCENE,NE POTPISUJTE PORAVNJANJE!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija