Preduzetnik-penzioner nema pravo na pomoć

Privreda komora Srbije i Ministarstvo finansija objašnjavaju da preduzetnik koji je i penzioner nema pravo na pomoć države.

Privredna komora Srbije je u saradnji sa Ministarstvom finansija objavila odgovore na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali u vezi sa merama Vlade Srbije za oporovak privrede. Pitanja su stizala preko COVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PKS.

Minimalac za zaposlene na osnovu
ugovora o radu

Pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlene sa zaključenim ugovorom o radu, pa tako minimalac neće biti isplaćen zaposlenom koji ima potpisan Ugovor o delu.

Naime, država je definisala da je privredni subjekat u obavezi da zadrži propisani broj zaposlenih do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja. Ukoliko želi da koristi pogodnosti, preduzeće ne može da smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene kojima u tom roku istekne rok na koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme.

Zaposleni u (drugom) preduzeću i penzioneri nemaju pravo na minimalac

U slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog ili penzionera, nema pravo na direktna davanja. Ovo je odgovor na pitanje da li na pomoć države mogu da računaju preduzetnici koji imaju preduzetničke radnje iz radnog odnosa i penzioner kao vlasnik radnje, a u pitanju je samooporezivanje.

Ako je vlasnik preduzetničke radnje prijavljene za isplatu ličnog dohotka i na mesečnom nivou popunjava prijavu za porez na ličnu zaradu samo za sebe jer nema nijednog zaposlenog, a s druge strane je i u radnom odnosu u preduzeću, nema pravo na pomoć države. Preduzetnici ne mogu da ostvare pravo na direktna davanja ukoliko imaju status zaposlenog ili su korisnici penzije.

Paušalac koji ima radnju sa jednim zaposlenim radnikom, ima pravo na dva puta tri minimalne zarade – za sebe i za zaposlenog. To pravo nema jedino ako je negde zaposlen ili ima status korisnika penzije. U tom slučaju, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlenog.

Izvor: 021

Podsećamo na tekst: