Početna Magazin Godine Akcija za nabavku psa vodiča za slepe i slabovide osobe

Akcija za nabavku psa vodiča za slepe i slabovide osobe

Udruženje slepih i slabovidih „Beli štap“ pokrenulo je akciju prikupljanja novca za nabavku psa vodiča za slepe. Svi koji žele da pomognu to mogu da učine slanjem SMS poruke na broj 4183. 

Srbija nema specijalizovanu odgajivačnicu za pse vodiče, pa oni malobrojni koji su nabavili ovakvog psa, to su učinili u inostranstvu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Politika prenosi da jedan ovakav pas košta 25.000 evra te, koliko god da je velika pomoć i potreba za slepu i slabovidu osobu, većina naših zemljaka nije u mogućnosti da ga kupi.

U Politikinom članku se objašnjava da pas sa besprekornim pedigreom, bez genetske predizpozicije za razna oboljenja i star oko osam nedelja, košta oko 2.500 evra, dresura i boravak u socijalizatorskoj porodici još 10.000 evra, a kada se tome doda obuka trenera, dolazi se do sume od 25.000 evra. Naši instruktori bi se obučavali u slovenačkom kinološkom udruženju Slo kanis.

Predsednica Udruženja slepih i slabovidih Vesna Nestorović – Coka objašnjava:

Slepa osoba mora da prođe obuku za samostalno kretanje, mora sama da zna gde je u prostoru, gde se nalaze i gde ide, a pas vodič dolazi kao novi sistem u vašem hodanju i tada se beli štap sklanja. Vi psu ne možete da kažete ni ulicu ni broj gde će da vas odvede, jer to nije taksi, to je pas dresiran da vas odvede od tačke A do tačke B, uz onu pravu prijateljski saradnju, kao kada se dva drugara dogovaraju u koji će kafić da odu.“

Akcija traje do 30. oktobra, a svi koji žele da pomognu to mogu da učine slanjem SMS poruke na broj 4183. Cena poruke je 100 dinara.