Početna Magazin Godine Pothranjenost u odraslom dobu povećava rizik od demencije

Pothranjenost u odraslom dobu povećava rizik od demencije

Pothranjenost u odraslom dobu povećava rizik od demencije

Rezultati velikog višedecenijskog istraživanja u Velikoj Britaniji iznenadili su stručnu javnost: mršave osobe imaju veći rizik da obole od demencije u starosti. Ovo je sasvim suprotno od dosadašnje pretpostavke da je za demenciju gojaznost faktor rizika.

Naučnici su zapanjeni: rizik od demencije je veći kod onih osoba koje imaju nizak indeks telesne mase (Body Mass Index – BMI), sudeći prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni u časopisu The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Praćenje indeksa telesne mase kod skoro dva miliona ispitanika iz Velike Britanije, starosti od 40 ili više godina, u periodu između 1992. i 2007. godine, pokazuje da su osobe čiji BMI je bio manji od 20*, imale za 34 odsto veći rizik od demencije.

Za način izračunavanja BMI, pročitajte tekst Indeks telesne mase BMI

Ove osobe su praćene u proseku 9,1 godinu. U ovom periodu, demencija se javila kod više od 45.000 osoba što čini stopu od 2,4 slučaja na 1.000 osoba po godini.

Istraživanje je pokazalo i da učestalost demencije opada kako se BMI povećava. Brojevi pokazuju da je rizik od demencije smanjen za 29 odsto kod gojaznih osoba čiji BMI je veći od 40 u odnosu na osobe normalne telesne težine. Veza između veće težine i zaštite od demencije bila je stabilna tokom 20 godina praćenja.

Ovi rezultati, koji su veoma iznenadili stručnu javnost, u suprotnosti su sa uvreženom pretpostavkom po kojoj gojaznost može da utiče na povećanje rizika od demencije u starosti. V. tekst: Kako gojaznost utiče na mozak?

Naučnici će nastaviti sa istraživanjem kako bi potvrdili (ili opovrgli) svoje rezultate, kako bi shvatili mehanizme delovanja i analizirali posledice u pogledu zdravstvene zaštite stanovništva.