Za starije ljude, pothranjenost je verovatno mnogo veći zdravstveni problem od gojaznosti, a naročito je uobičajena kod ljudi sa demencijom.
Istraživanje koje je objavljeno juče, 11. februara, ističe da je pothranjenost ogroman problem kod ljudi sa demencijom i podvlači važnost ishrane kao mogućeg ključnog faktora u blagostanju dementnih ljudi.
Konstatovano je da od 20 do 45 odsto ljudi sa demencijom u toku godine značajno izgubi na težini.
Dok gojaznost u srednjim godinama može biti faktor rizika za razvijanje demecije kasnije u životu, gubitak težine postaje značajan problem deset godina nakon dijagnostikovanja demencije i onda se ubrzava.
Profesor Martin Prins sa londonskog univerziteta King’s College objašnjava:
„Za starije ljude, pothranjenost je verovatno mnogo veći zdravstveni problem od gojaznosti, a naročito je uobičajena kod ljudi sa demencijom.
Ovo je zanemarena oblast istraživanja sa značajnim implikacijama na kvalitet života, zdravlja i funkcionisanja. Iako je gubitak težine kod demencije veoma uobičajen i može predstavljati suštinski deo bolesti, on se može izbeći i mi bi trebalo da radimo više na rešavanju ovog problema.“
Izveštaj daje pregled aktivnosti koje bi mogle da doprinesu boljoj ishrani ljudi sa demencijom kroz određene načine ishrane i modifikovanje vremena i mesta obroka, kao i smernice negovateljima i profesionalcima.
Imajući u vidu dokaze efikasnih intervencija, postoji veliki neiskorišćen potencijal za poboljšanje unosa hranljivih materija kod ljudi koji su oboleli od demencije.