Početna Magazin Godine Kako gojaznost utiče na mozak?

Kako gojaznost utiče na mozak?

Novi sofisticirani eksperiment na miševima pokazuje na koji način gojaznost ima štetan uticaj na mozak. Još uvek ne znamo da li taj proces funkcioniše kod ljudi na potpuno isti način, ali sada se približavamo uzrocima.

Od ranije je poznato da gojaznost uništava kognitivne sposobnosti. Gojazne životinje pokazivale su loše pamćenje i smanjenu sposobnost učenja u odnosu na one sa normalnom telesnom masom, ali sam proces nam nije bio jasan.

Naime, ćelije masti proizvode i ispuštaju određene supstance u krvotok te one stižu do srca i mišića gde prave zapaljenja i narušavaju zdravlje. Mnogi su smatrali da bi mozak trebalo da je izuzet od ovih efekata. On ne sadrži ćelike masti i štiti ga barijera koja blokira ulaz nepoželjnih molekula.

Sada se dolazi do toga da upravo ta barijera slabi usled gojaznosti te produkti masti stižu i do mozga. To se i desilo sa mišem u pomenutom eksperimentu gde je „interleukin 1“ stigao do glave, prošao barijeru, i završio u hipokampusu – delu mozga koji je važan za učenje i pamćenje. Ovi molekulu su izazvali blaga zapaljenja, što jeste zdrav mehanizam odbrane, ali izuzetno štetno deluje na okolne osetljive ćelije moždanog tkiva,

Dodatno, eksperiment je utvrdio da vežbe mogu suzbiti mnoge od ovih negativnih efekata, i to čak i kada životinja nije izgubila znatno od mase – oni miševi koji su počeli da „treniraju“ 45 minuta dnevno zadržali su prethodnu masu, ali su izgradili mišiće i pokazali bolje kognitivne sposobnosti od svojih gojaznih kolega iz eksperimenta, piše Njujork Tajms.