Magazin Godine Zdravlje

Diplomci Stomatološkog fakulteta pružaće usluge u kući starijim Beograđanima

Grad Beograd i Stomatološki fakultet potpisali su 14. jula 2015. godine Protokol o saradnji kojim se omogućava unapređenje oralnog zdravlja stanovništva starije životne dobi na teritoriji prestonice.

Potpisanim dokumentom se predviđa da diplomci Stomatološkog fakulteta budu na raspolaganju starijim građanima, posebno onima koji su manje pokretni ili nepokretni, i da ih, tokom prakse, obilaze i pružaju im usluge socijalne zaštite.

Protokol su u Starom dvoru potpisali gradonačelnik Siniša Mali i dekan Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miroslav Vukadinović. Mali je, nakon potpisivanja, rekao da se radi i na tome da diplomci Stomatološkog fakulteta posećuju seoska domaćinstva, na obodima Beograda, kako bi građani u blizini svojih domova dobijali stomatološke usluge, javio je Tanjug.

“Protokolom izlazimo u susret i starijim sugrađanima, ali i dajemo priliku diplomcima Stomatološkog fakulteta da imaju praksu”, rekao je Mali i dodao da je to samo jedan od primera kako nadležni u Gradu žele da unaprede usluge koje nude građanima.

Mali je naveo i da gerontodomaćice imaju bolju saradnju sa domovima zdravlja, a stariji koji imaju potrebe za njihovom pomoći mogu da pozovu dom zdravlja i u roku od dva sata gerontodomaćice dolaze kod njih kući da im pomažu.

Napomena Penzina: Gradonačelnik Beograda očigledno nije upoznat sa sistemom „Pomoći u kući“ preko koga se obezbeđuje pomoć gerontodomaćica – zahtev se, uz potrebnu dokumentaciju, dostavlja Centru za socijalni rad, te gerontodomaćicu građani, kolika god da je njihova trenutna potreba, ne mogu obezbediti jednostavnim pozivom domu zdravlja. Siniša Mali je možda ovu uslugu pomešao sa uslugom tzv. „Kućnog lečenja“, ali ni za ovu uslugu, koju obezbeđuje dom zdravlja, ne može se tvrditi da će biti obezbeđena za dva sata od momenta poziva. Zapravo, retko kad je lekar i tehničar u praksi izlaze na teren tako brzo.

Dekan Stomatološkog fakulteta naveo je da ta institucija raspolaže opremom, ljudima i dobrom voljom da pomogne starijim sugrađanima. Vukadinović je rekao da je bilo izuzetno lako postići dogovor sa predstavnicima Gradske uprave i pripremiti Protokol.

Do sada je Gradski zavod za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje obezbeđivao starijim građanima Beograda stomatološke usluge u kući preko svojih mobilnih stomatoloških ekipa.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija