Poslednjih pet dana, 1.455 nezaposlenih više

Tokom poslednjih pet dana, 1.455 osoba se prijavilo za upis u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže da je za poslednjih pet dana registrovano novih 1.455 nezaposlenih. Od prošle sedmice se, naime, radi elektronsko prijavljivanje u evidenciju NSZ.

Od ovih 1.455 ljudi, njih 1.152 prijavilo se za korišćenje novčane naknade.

Poslodavci koji otpuštaju,
neće dobiti pomoć države

Ministar Đorđević je ponovo pozvao poslodavce da ne otpuštaju radnike. On je uveren da će nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će država pomoći poslodavcima, većinu otpuštenih radnika vratiti na posao. Smatra da je jasno rečeno da će država preuzeti deo tereta za radnike.

Najavljene mere omogućiće, kaže, i zamajac za privredu i njen oporavak kada se izađe iz krize.

Poslodavci koji su otpuštali radnike neće moći da dobijaju pomoć države.

„Vodimo evidenciju. Inspektorat rada radi redovno svoj posao, izlaze na teren na svaku primedbu. Kad se ovo završi, objavićemo i registar onih koji su kršili radno pravo“, poručio je Đorđević.

U pojedinim slučajevima, naveo je, pored novčane kazne, pokreću se i prekršajne i krivične prijave.

Odlazak na neplaćeno odsustvo stvar je sporazuma poslodavca i radnika. Ministar je precizirao da to ne može biti učinjeno bez saglasnosti zaposlenog, jer je u suprotnom reč o kršenju zakona.

Kada je u pitanju organizacija posla u Ministarstvu za rad, većina zaposlenih radi od kuće, a da 30 odsto zaposlenih dolazi na posao. Izašlo se u susret onim kategorijama radnika koji su u ranjivoj grupi stanovništva.

Viber zajednica Minstarstva za rad

Ministarstvo za rad je osnovalo i Viber zajednicu kako bi građani blagovremeno dobili informaciju o svojim pravima u oblasti rada.

Link za dirеktan pristup „Viber Community“ kanalu Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja jе vb.me/MINRZS.

Izvor: RTV
Skulptura: George Segal, Depression Breadline

Podsećamo: