Vreme izlaska i kupovine za starije

Najviše nedoumica poslednjih dana izaziva vreme izlaska i kupovine za starije od 65 godina. Ovim člankom želimo da otklonimo te nedoumice: kada je dozvoljen izlazak starijih i u koje vreme su za njih otvorene prodavnice

VAŽNO:

Promene vezane za dozvoljeno vreme izlaska i kupovine za penzionere navodimo na kraju ove vesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Srbiji je 15. marta 2020. godine proglašeno vanredno stanje kako bi se suzbilo brzo širenje koronavirusa. Starijim osobama je tad preporučeno da što manje izlaze napolje jer je za njih, kao i za hronično bolesne, najopasnije da se zaraze virusom.

Od 18. marta, osobama starijim od 65 godina (70 u mestima sa manje od 5.000 stanovnika) zabranjen je izlazak iz kuće. Stariji koji se zateknu na ulici, policija vraća, a može biti i podneta krivična prijava. V: Prijava protiv penzionera zbog nepoštovanja zabrane izlaska

Većina država koje su uvele zabranu kretanja starijih, ovoj grupi stanovništva je ipak omogućila da u neko određeno vreme izađu iz kuće.

Kupovina od 4 do 7,
kretanje od 3 do 8 časova

Vlada Srbije odlučuje da omogući starijima da odu sami u nabavku u nedelju, 22. marta. V: Prodavnice otvorene samo za starije od 65

Vreme predviđeno za odlazak starijih u kupovinu je od 4 do 7 ujutru. Prodavnice su posebno za njih otvorene ranije, a ostalo stanovništvo je zamoljeno da ne izlazi u to vreme (ukoliko to nije zbog posla). Inače, ostalima je i zabranjeno da izlaze pre 5 ujutru jer je tada na snazi policijski čas.

Tada je rečeno da će starijima verovatno i narednih sedmica biti omogućena kupovina, možda i dva puta sedmično.

Međutim, Vlada Srbije je prethodnih dana dodatno pooštrila mere za sve građane. Što se starijih tiče, ponovo im je omogućeno da sami kupuju u nedelju u zoru.

Tu dolazimo do spomenutih nedoumica. Slušajući vesti, mnogi stariji čitaoci Penzina su došli do zaključka da u nedelju, 29. marta mogu da se u prodavnici nađu i nakon sedam ujutru. To jest, da im je kupovina omogućena od 3 do 8 časova ujutru. Netačno.

Da biste došli do prodavnice u 4 ujutru, morate da krenete pre tog vremena. Isto tako, ako iz prodavnice izađete u 7, morate se naći izvan svoje kuće nakon tog vremena. Zato je predviđeno da KRETANJE starijih bude dozvoljeno od 3 do 8 ujutru. KUPOVINA je, baš kao i prethodne sedmice, dozvoljena od 4 do 7 ujutru.

Na sajtu Vlade Srbije, baš kao i na sajtu Ministarstvo trgovine, jasno je naglašeno da trgovinski objekti rade od 4 do 7 ujutru kako bi se stariji snabdeli.

FotografijaChat Des Balkans, „Watching You in the Dark

Dopune

VAŽNA NAPOMENA 3. APRIL 2020:
Zbog zabrane kretanja svih građana za vikend 4. – 5. aprila, penzionerima je dozvoljeno da, umesto u nedelju, u kupovinu idu u subotu, 4. aprila. O tome više: Umesto u nedelju, penzioneri u kupovinu u subotu

VAŽNA NAPOMENA 24. APRIL 2020:
Već drugu sedmicu, penzioneri mogu idu u kupovinu petkom. Vreme je ostalo nepromenjeno – od 4 do 7 ujutru.
Od 27. aprila, penzionerima će biti dozvoljeno da idu u šetnju sat vremena u periodu od 18 časova do 1 ujutru i to: utorkom, petkom i nedeljom. Uslov je da se ne udaljavaju više od 600 metara od svog doma.
V: Za penzionere, sat vremena šetnje

NAPOMENA 29. APRIL 2020:
Stariji od 65 odnosno 70 godina moći će da obave kupovinu u četvrtka, 30. aprila, između četiri i sedam sati ujutru.

VAŽNA NAPOMENA 30. APRIL 2020:
Vučić je na RTS-u izjavio da će penzioneri, dva puta po sat vremena, a de facto ceo dan moći da budu na ulici u petak, 1. maj.
Šta je tačno rekao, u vesti: Prvi maj – stariji ceo dan na ulici
Vlada Srbije je potvrdila predloženo vreme: Potvrđeno vreme policijskog časa za praznike