Poskupljenje struje od 1. februara 2021.

Od 1. februara 2021. godine, građane Republike Srbije čeka poskupljenje struje. Za koliko će biti uvećani računi i znači li nam što je, i sa ovim novim poskupljenjem, električna energija u našoj zemlji jeftina?

Od prvog februara tekuće godine struja će poskupeti za 3,4 odsto. Bez taksi i poreza, prosečna cena električne energije iznosiće 7,867 dinara po kilovat-času. Poskupljenja se odnose na kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama, i odnosi se na male kupce i domaćinstva.

Prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva iznosi oko 3.000 dinara. Računi posle poskupljenja će se uvećati za oko prosečno 100 dinara.

Agencija za energetiku je prošle, 2020. godine, na zahtev Elektroprivrede Srbije (EPS) dala saglasnost za povećanje struje, javlja Tanjug.

Poslednja poskupljenja

Poslednje poskupljenje električne energije je bilo 1. decembra 2019. Tada je struja poskupela za 3,9 odsto.

Poskupljenje se desilo i u oktobru 2017. godine. Tada je cena skočila za dva odsto. Za prethodne tri godine, dakle od 2017. godine, cena električne energije uvećala se za oko 10 odsto.

Poskupljenja pre toga:

Cene u regionu i Evropi

Cena struje u Srbiji je i dalje značajno niža od cena u zemljama regiona i Evrope. Za oko sedam odsto je niža nego u Makedoniji, a za 18 odsto nego u Bosni i Hercegovini.

Cena električne energije je za 24 odsto niža nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji i 125 odsto nego u Sloveniji.

Najveća poznata cena struje u svetu je u Nemačkoj i Danskoj. U tim zemljama cena električne energije iznosi 30,9 evrocenti po kilovat-času.

Fotografijarawpixel.com

Podsećamo i na tekstove: