Onkološki pacijenti i vakcinacija

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Danica Grujičić kaže da onkološki pacijenti na zračenju treba da se posavetuju sa svojim onkologom kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa.

Onkološki pacijenti koji su na zračenju treba da se posavetuju sa svojim izabrani lekarima oko vakcinacije protiv koronavirusa, izjavila je direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.

Svi onkološki pacijenti koji su se izborili sa bilo kojom malignom bolešću ili su sada u mirnoj fazi, mogu neometano da prime bilo koju vakcinu protiv kovida.

Razgovor sa onkologom oko primanja vakcine je potreban za korisnike terapija ili za one koji čekaju operaciju. U pitanju su specifični slučajevi, ističe Grujičić. Zato oni treba da rade po savetima lekara koji ih vodi,

Pacijenti koji primaju hemioterapiju imaju oslabljen imunitet, pa bi vakcinacija predstavljala pucanj u prazno.

U Institutu je oko 300 zaposlenih primilo vakcinu. Očekuje se da tokom današnjeg dana, 28. januara, još 100 zaposlenih bude vakcinisano.

Prošle, 2020. godine, kod 27.500 ljudi je dijagnostikovan karcinom. U Srbiji trenutno vlada epidemija raka pluća. Godišnje se, kako se navodi, u našoj zamlji otkrije pet do šest hiljada novih slučajeva ovog oblika karcinoma.

Doktorka Danica Grujičić dodaje da nam treba vakcinalni suverenitet države. Ona je ocenila priče o štetnosti vakcine kao gluposti koje treba da prestanu.

Dr Grujičić je takođe izrazila nadu da će se Institut Torlak vratiti u velikom stilu u proizvodnju vakcina.

Izvor: RTV
Ilustracija: rawpixel.com

Moglo bi vas interesovati: