Poskupljenje struje od 1. decembra 2019.

Poskupljenje struje od 1. decembra 2019. godine odnosi se samo na domaćinstva. Struja za industriju u Srbiji neće poskupljivati.

Agencija za energetiku je dala saglasnost za poskupljenje električne energije. Poskupljenje struje od 1. decembra biće iskazano na računima koje će građani Srbije dobiti u januaru 2020. godine. Na tim računima će biti obračunato poskupljenje od 3,9 odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Aleksandar Antić, ministar energetike u Vladi Srbije rekao je da struja za industriju neće poskupljivati.

Ministar je naglasio da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.
„Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine.“
(Prim. Penzina: Struja je 2015. godine poskupela za 12 odsto. V: Srbija: Struja poskupela za 12 odsto. Poskupljenje struje 2013. godine iznosilo je 10,9 odsto. Tada smo preneli: Kada poskupljuje struja – poskupljuje sve)

Ministar je podsetio i na sledeće:
2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve energetskih kompanija. Sve je veći ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu.“

Iako minimalna, nije da ne postoji, pa kad se podsećamo da se podsetimo i da je od leta 2019. godine uvedena taksa za unapređenje energetske efikasnosti (prim. Penzina)

Poskupljenje struje je od 1. decembra je daleko manje od zahteva energetskih kompanija, tvrdi ministar. S tim u vezi, morao je i da podseti koliko je jeftina struja u Srbiji.

„I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskim zemljama…“

Budući da drugih energenata ima dovoljno, kako kaže ministar Antić, oni neće poskupljivati.

Izvor: Vesti Online
Fotografijarawpixel.com

Sad se drugi (još) nisu setili, pa da vas Penzin podseti:

Kada je 2015. najavljivano poskupljenje struje od 12 odsto, na sva zvona je isticano da je to poskupljenje u visini cene paklice cigareta: Poskupljenje struje zvuči bolje u novoj valuti – paklica cigareta
Izračunajte sami u visini cene kog proizvoda će biti ovo poskupljenje. Pa ga onda – zanemarite. Jer, to je izgleda poenta: da se Vlasi ne sete.