Status energetski ugroženog kupca imalo 75.000 građana

Status energetski ugroženog kupca imalo je mesečno oko 75.000 građana Srbije tokom 2019. godine.

Status energetski ugroženog kupca imalo je mesečno oko 75.000 građana Srbije tokom 2019. godine, rekli su u Elektroprivredi Srbije (EPS). Nadležni organ jedinice lokalne samouprave u kojoj kupac živi određuje status energetski ugroženog kupca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, Vlada Srbije je donela uredbu koja određuje uslove, način i postupak sticanja statusa energetski ugroženog kupca. Ovom uredbom se određuje i količina besplatne energije na koju ti kupci imaju pravo.

Ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije.

Za sve mesece za domaćinstvo sa jednim članom 120 kWh mesečno, za domaćinstvo sa dva i tri člana 160 kWh mesečno, za domaćinstva sa četiri i pet članova 200 kWh mesečno i za domaćinstva sa šest i više članova 250 kWh mesečno.

Status energetski ugroženog kupca može se dobiti uz uslov da domaćinstvo sa jednim članom ima prihod do 14.571 dinara. Za domaćinstva sa dva i tri člana uslov je prihod do 21.216 dinara. Do 27.856 dinara je granični iznos za domaćinstva sa četiri i pet članova i do 35.030 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

U javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije kažu da ne raspolažu podacima o toku postupka koji se sada vode u opštinama.

Izvor: Politika

Podsećamo:

  • Energetsko siromaštvo (energy powerty, fuel powerty) jeste pojam koji naročito postaje aktuelan poslednjih godina kada pogađa sve više ljudi i u razvijenim zemljama koji nemaju novac za električnu energiju ili gas.
    Više o tome: Energetsko siromaštvo
  • Sistem daljinskog grejanja u Srbiji opterećen je dugovima, skup je i neefikasan. Dugovanja često vraćaju opštine, gradovi i država, novcem poreskih obveznika, od kojih mnogi i ne koriste ovakvo grejanje.
    Više: Sistem daljinskog grejanja u Srbiji – skup i neefikasan
  • Jedna od grupa stanovništva koji su posebno ugrožene kada su velike hladnoće jesu i stariji ljudi.
    O tome, kao i o načinima kako da se dodatno zaštitite, u tekstu: Jaka zima, velika opasnost za starije ljude