Pomoć nezaposlenima, njih oko pola miliona

Srbija, između ostalog, sprema novčanu pomoć nezaposlenima. Prema podacima NSZ, nezaposlenih u Srbiji ima više od pola miliona. To je značajno više od broja koji se do sada spominjao.

Novčana pomoć nezaposlenima Republiku Srbiju će koštati oko četiri milijarde i 300 miliona dinara. Naime, prema prvim procenama nadležne institucije, na pomoć od 60 evra može da računa oko 600.000 ljudi.

Pravo na novčanu pomoć za nezaposlene imaće oni koji su bili evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) 15. aprila 2021. godine. To je dan kada je Vlada usvojila predlog rebalansa budžeta.

Nezaposleni će tako, na ime ekonomske pomoći građanima, dobiti dodatnih 60 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ovaj novac će im biti isplaćen u junu 2021. godine. Pored toga, oni mogu da se prijave i za 60 evra na koja imaju pravo kao i ostali punoletni građani.

Kako je objasnio Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, osobe koje budu bile prijavljene ovoj službi nakon 15. aprila neće imati pravo na 60 evra za nezaposlene.

Više od pola miliona nezaposlenih? Kako sad to?

Zoran Martinović je ocenio da će za pomoć nezaposlenima biti izdvojeno oko četiri milijarde i 300 miliona dinara. NSZ je napravila preliminarni presek. Aktivnih tražilaca zaposlenja, kako je naveo Martinović, ima oko 540.000.

„Imamo i neke druge kategorije na našoj evidenciji, tako da ćemo imati 600.000 onih koji mogu da računaju na ovu vrstu pomoći“, rekao je.

Direktor NSZ kaže da je broj nezaposlenih porastao „verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć“.

Prema njegovom mišljenju, postoje tri razloga za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period 2020. godine.

„U januaru i februaru je bio veći talas, jer su mere Vlade prestale sa dejstvom krajem godine, tako da smo zabeležili povećan priliv iz radnog odnosa. To je sada stabilizovano, ali veći priliv imamo iz kategorije neaktivnih – građana koji su se prijavili na evidenciju zato što je najavljena jednokratna pomoć. Verujem da ćemo ponovo imati stagnaciju ili opadanje kada ovaj proces bude završen“, objasnio je Martinović.

Izvor: eKapija

Podsećamo: