Novi Pazar: Društveni dijalog o jednakosti polova

Dva obrazovna programa, sa ciljem da se omogući društveni dijalog o jednakosti polova, pokrenuti su, pod pokroviteljstvom ambasade Švedske, u Novom Pazaru.

Ambasada Švedske započela je u Novom Pazaru dva edukativna programa u okviru projekta „Hajde da pričamo o jednakosti“. Ovi programi će se održavati digitalno svakog vikenda tokom naredna dva meseca. Ideja je da se stvore mogućnosti za dublji društveni dijalog, poveća vidljivost i podigne svest o značaju većeg učešća žena u društvenim procesima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Odabrali smo Novi Pazar za dugoročnu saradnju i dijalog sa lokalnim predstavnicima jer je zbog svog položaja i multikulturalnosti jedinstven. Interesuje nas kako se na pitanje ravnopravnosti gleda iz islamskog ugla“, rekao je Nj. E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji.

„Ovom inicijativom želimo da doprinesemo stvaranju platforme za rodnu ravnopravnost u regionu sa ciljem da nastave da se bave ovim važnim pitanjima“, rekao je ambasador Lundin.

Prvi program sprovodi se u saradnji sa kancelarijom OEBS „20 godina Agende mira i bezbednosti žena – podizanje svesti lokalnih aktera u jugozapadnoj Srbiji“. Namenjen je prosvetnim radnicima i ženskim forumima političkih partija da bi bolje integrisali pozitivne prakse rodne jednakosti u svoj rad.

Drugi program „Onlajn ženski (rodni) studijski program“ realizuje se u saradnji sa Akademskom inicijativom Forum 10 u partnerstvu sa udruženjem „Ženske studije i istraživanja„. Cilj je da se podrže i poboljšaju teorijski modeli koji afirimišu razlike, da se istraže mogućnosti otpora, političkog delovanja protiv društvenih praksi i diskriminacije po bilo kom osnovu.

Učesnici će imati priliku da čuju predavanja o istoriji ženskih studija. Biće dati lični primeri feminističkih sudova pravde kojima se obraćaju žene koje su pretrpele nasilje.

Tokom programa biće reči o tome koliko su crkva i islamska zajednica uključene u privatni i javni aspekt života žene. Razgovaraće se o religiji, ulozi žena i njihovoj bezbednosti. Diskutovaće se, takođe, i o važnosti ženskog aktivizma i učešću žena u političkom i društvenom životu.

Izvor: Nedeljnik
Slika: 愚木混株 Cdd20 sa Pixabay