Knjiga je najsigurnije utočište

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) čestitalo je čitaocima Svetski dan knjige i autorskih prava koji se obeležava svakog 23. aprila. Knjiga je, jasno se pokazuje tokom pandemije koronavirusa, najsigurnije utočište za svakoga.

UPIS je poručio da knjiga mora da bude istaknutiji i značaniji element kulturnog delovanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Pandemija koronavirusa s kojom smo se suočili ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize u prošlosti, da su dobre i pametne knjige najsigurnija uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenjivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo“, naveli su iz UPIS-a.

UPIS kaže da nam je pandemija potvrdila da je elektronska komunikacija najbrža i najefikasnija, kao i da se obrazovanje preselilo u elektronski prostor. Međutim, doba pandemije je potvrdilo da je knjiga i dalje najpouzdaniji oslonac u učenju.

UPIS smatra da u bolnicama, domovima za stare, dečjim prihvatilištima, sigurnim ženskim kućama, kao i u svim drugim socijalnim ustanovama u kojima u kontinuitetu boravi veći broj ljudi, treba osnovati specijalizovane biblioteke.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine. Te godine je ustanovljen na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu. Ova tradicija je znatno duža u Španiji, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine. Naime, 23. aprila su preminuli Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, velikani svetske književnosti.

Izvor: Beta
FotografijaClem Onojeghuo za Unsplash

Podsećamo:

  • Penzioneri u Srbiji verni knjigama – kupuju ih, često birajući jeftinije ili koristeći popuste, ali ih i pozajmljuju u bibliotekama koje postaju carstvo penzionera.
    V. Penzioneri, najverniji čitaoci knjiga
  • Kombinovana studija (humanističkih nauka i neurologije) pokazala je da ne samo što čitanje literature menja naš pogled na stvari već dovodi i do promena u mozgu – u trajanju od bar nekoliko dana.
    V. Čitanje romana „menja“ mozak