Početna Magazin Godine Ekonomija Zijad Krnjić, direktor Fonda PIO FBiH: Penzioni sistem opstaje isključivo zbog niskih penzija

Zijad Krnjić, direktor Fonda PIO FBiH: Penzioni sistem opstaje isključivo zbog niskih penzija

Zijad Krnjić, direktor Fonda PIO FBiH: Penzioni sistem opstaje isključivo zbog niskih penzija

Direktor Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH Zijad Krnjić izjavio je da sadašnji sistem isplate penzija u Federaciji BiH opstaje isključivo zbog realno veoma niskih penzija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Grafikon: Odnos broja penzionera i broja zaposlenih u zemljama bivše SFRJ
iz teksta Mladen Milić: Koliko zemlje ex-Yu imaju penzionera?

„Penzije su u prosjeku 367 maraka u odnosu na plaće od 830 i nešto maraka. To je nekih 42 posto, što je među lošijim procentima u Evropi. U suštini, sistem se finansijski održava na niskim penzijama„, rekao je Krnjić za BHRT.

On smatra da i takav sistem uskoro možda neće biti održiv, jer broj zaposlenih sustiže broj penzionera.

„U dvanaestom mjesecu je na isplati bilo 402.200 penzionera. Dakle, prešli smo 400.000. Broj prijavljenih zaposlenih je oko 450.000. On je još uvijek veći za nekih 13-14 posto od broja penzionera i naravno da je to malo, nedovoljno“, kaže Krnjić.

Reforma penzionog sistema pooštrava uslove za penzionisanje

Krnjić kaže da bi reforma penzionog sistema trebalo da donese pravednije, a ne veće penzije. Ta reforma neće omogućiti veći priliv novca za isplatu penzija, ali će ići ka tome da radnici u penziju odlaze nakon „odrađenog“ punog staža.

„Dugoročna intencija je da postepeno budu pooštreni uvjeti za odlazak u penziju. Od 402.000 penzionera, prosječan ostvareni staž je 32 i po godine. Značajan broj ljudi ide veoma rano u penziju, sa vrlo malo staža, i dugo godina biva finansiran iz tih prihoda, što onda posljedično znači da su oni koji su cijeli radni vijek ili glavninu, 35-40 godina, radili, praktično oštećeni. Novim zakonom će se to postepeno pomjerati“, tvrdi direktor Fonda PIO FBiH.

Smatra da reforma donosi pravedniju raspodelu sredstava za penzionere, a to će omogućiti uvođenje bodovnog sistema. Tim sistemom će se uspostaviti pravednost kada je u pitanju visina penzija.

Svaki zaposleni, budući penzioner, imaće iskazanu penziju u bodovima, a bodovi će se dobijati na osnovu odnosa između njegove plate u svakoj godini pojedinačno i prosečne plate u Federaciji, odnosno ranije u Bosni i Hercegovini. Tako će se realno vrednovati plate, bilo kada da su ostvarene, u bilo kojoj godini.

Da li je bodovni sistem pravedniji?

„Sada je tu glavni problem, velika dilema, da li je izvodivo da postojeće penzionere preračunamo u bodove. Zakon je po tom osnovu najsporniji i nije još ni u formi nacrta koji bi Vlada razmatrala, nego u formi rasprave“, kaže direktor PIO-a FBiH.

Krnjić smatra da je novi zakon o PIO jedan od najbitnijih od onih koji će se na dnevnom redu Parlamenta Federacije naći ove godine. Prati ga Zakon o organizaciji Federalnog zavoda. Za njega Zijad Krnjić kaže da je čista korekcija, sadrži samo „šminkerske“ korekcije.

Na pitanje kada bi se novi zakoni u vezi sa penzionim sistemom mogli naći u skupštinskoj proceduri, Krnjić odgovara:

„Glavni je Zakon o PIO-u i doći će novi Zakon o dobrovoljnom penzijskom osiguranju. On je dugoročnog karaktera. Biće uvedena mogućnost dobrovoljnog penzijskog osiguranja, paralelno sa obaveznim. Najvažnije je da on bude sadržajno dobar, a uopće nije važno da li će biti donesen koji mjesec prije ili kasnije.“

Može vas zanimati i tekst: Penzijski sistemi država bivše SFRJ – sličnosti i razlike