Početna Magazin Godine Ekonomija Povećanje penzija u Crnoj Gori – Najniže penzije uvećane za petinu

Povećanje penzija u Crnoj Gori – Najniže penzije uvećane za petinu

Povećanje penzija u Crnoj Gori – Najniže penzije uvećane za petinu

Za nekoliko dana počinje isplata vanredno uvećanih penzija u Crnoj Gori. Dok će osiguranicima sa najnižim primanjima penzija biti uvećana za petinu, ostalim penzionerima ček je uvećan za tri odsto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za nekoliko dana, preciznije 20. avgusta, kada bude počela isplata u Crnoj Gori, penzijski ček će biti uvećan za tri odsto, a najniže penzije, čak, za 20 procenta, pišu Novosti.

To je njihovo drugo povećanje od početka godine. Prvo, januarsko od 1,2 odsto, bilo je rezultat redovnog usklađivanja, dok je ovo drugo vanredno. Do sada najniža penzija bila je 101,90 evra i nju je primalo 4.100 penzionera.

Posle novog obračuna, najniža će biti 121,92 evra. Ostalim korisnicima će penzije biti povećane za tri odsto. Za vanredno usklađivanje trebaće dodatnih oko milion i 400.000 evra mesečno ili ukupno osam miliona do kraja godine. I taj novac je isplaniran u budžetu Fonda PIO za 2016. – pojašnjava direktor Duško Perović, navodeći da je minulih meseci primetno bolje punjenje budžeta.

Po njegovim rečima, izvorni prihodi za prvih šest meseci uvećani su za 4,76 odsto. U apsolutnom iznosu to je pet i po miliona evra. To je smanjilo izdvajanja iz državnog budžeta za isplatu penzija gotovo za četiri procenta.

„Ovo su pozitivni pokazatelji, koji nas ohrabruju da očekujemo redovnu isplatu penzija“, kaže prvi čovek crnogorskog PIO fonda. Ističe da se i ostale aktivnosti Fonda realizuju prema planu.

Tako će se četiri hiljade penzionera odmarati po povoljnim cenama u Ulcinju i na Žabljaku. „Cena punog pansiona je od pet do sedam evra, zavisno od visine penzije. I taj iznos plaćaju u sedam jednakih rata. Osim toga, imamo i ugovor sa Institutom Igalo, Meljinama, Plavom, hotelskim kompleksom u Sutomoru po povoljnim cenama“, kaže Perović.