Dragiša (Niš): Put u srce

Dragiša (Niš): Put u srce

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja priča o putovanju u inostranstvo“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaDragan Antić, „Pogled sa pirga Sv. Save“

Uvek je put na Svetu Goru čaroban. Samo saznanje da ideš tamo, čini te drugačije uzbuđenim. Tada se stvarno izmešaju vera, nada i ljubav u čudnu osećajnost uzvišenosti.

Samo putovanje do tamo prolazi u tišini… Ćutanje. Razmišljanje. Sećanje…

Iz Božanskog grada (Uranopolis) idemo brodom u jedinstvenu zemlju monaha. Plovimo u srce pravoslavlja. Idemo u živu ikonu. U najveći hram na svetu… Pozdravljaju nas galebovi dok brodić veselo seče morske talase. Radujemo se. I mi i oni. Nema lepšeg pozdrava od belih gospodara visina.

Stižemo u luku Jovanicu i odatle ulazimo u Bogorodičin vrt. Tu smo. Na Svetoj Gori! Tu gde se sve deli. I radost i tuga. I hrana. I ljubav… Radosno sebi govorim: „Hvala ti, Bože, što sam ovde“.

Dočekuje nas monah, odeven u crnu odeću, koju je obukao kada se zamonašio i nosiće je do kraja ovozemaljskog života. Kada monah dođe do časa smrti, koja je život, on sa sobom nosi svoju crnu mantiju. To znači da je umro za svet i da se obukao u smrt. Odeven tako, u odeću smrti, on hoda zemljom. Monasi, kada umru, sahranjuju se bez posebnog kovčega, umotani u svoju mantiju, koju su nosili za života. Tako odlaze majci zemlji, čekajući na vaskrsenje mrtvih, čekajući da se pridruže „Gospodu u vazduhu“… Vodi nas u Hilandar. Ocu svih srpskih manastira…

Sve je ovde posebno. Predeo je brdovit, prekriven gustim rastnjem, ispresecan jarugama. Tu su izvori, potočići, obrađeni predeli, vinogradi, pčelinjaci, bašte, staze… Sve je pitomo i sve je divlje, okruženo Egejskim morem.
I dok idemo ka Hilandaru, sve mi je zanimljivo. Zemljani put, kiparisi, masline, borovi, lavanda… Idem legendom gde je sve ikona i freska…

Hilandar! Pogled mi se zaustavlja na ovu bajku. Prilazim joj bojažljivo i sve većim poštovanjem. Sam sebi ne verujem da sam tu, a ja ulazim u ovaj božanstveni manastir. On me prima u svoje naručje.

Stojim ispred ikone Bogorodice Trojeručice, najpoštovanije ikone u srpskom narodu, koju najnežnije ljubim. Zanemeo sam pred ikonom Hrista Pantokratora, najlepše ikone Isusa Hrista na planeti. Bez reči me ostavlja ikona Bogorodice Odigitrije, najveće remek-delo vizantijske umetnosti 13. veka… Odlazim do najveće biblioteke rukopisnih knjiga, bakroreznih i bakropisanih ploča. Krstim se pred najlepšom crkvom u Svetoj Gori, kako kažu vizantolozi… Ovde sam gde je započeta srpska srednjevekovna pravna država, diplomatija, prepisivačka i prevodilačka delatnost, prva bolnica…

I noć brzo dođe. Vreme je spavanju, ali niko ne spava. Ovde je molitva neprekidna, kao što i srce neprekidno kuca. Velika je ovde ljubav. Biti u srce pravoslavlja je nezaboravno, a priča o njemu je nestvarna. Znam. Bio sam tamo i opet ću.

Dragiša Eraković, Niš