Magazin Godine Svet

Makedonija: Povećanje penzija za još 5%

Prosečna penzija u Makedoniji u januaru 2015. godine iznosi 12.487 denara (oko 205 evra), a penzije su poslednji put povećane u martu 2014. godine. Ali tu nije kraj…

Početkom januara 2015. godine vlada u Skoplju najavila je da će primanja za oko 290.000 penzionera u Makedoniji biti uvećana za 5,0 odsto.

Primanja makedonskih penzionera kontinuirano rastu već osam godina zaredom. Od 2006. do kraja 2014. godine najveći rast zabeležen je kod najnižih penzija, i to za 76 procenata, dok su prosečne penzije povećane za 62 odsto, a najviše penzije za 30 odsto.

2015. godine makedonska vlada će omogućiti besplatan turistički vikend za oko 3.000 korisnika penzija.

Makedonski penzioneri su prošle godine dobili besplatan gradski i železnički prevoz, 27.000 njih je iskoristilo usluge banjsko-klimatske rekreacije a oni sa primanjima nižim od prosečne visine penzije imaju besplatno bolničko lečenje, piše portal Sitel.mk a prenosi N1.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija