Ekonomija Magazin Godine Zemlje bivše Jugoslavije

Makedonija: Penzije porasle i do 80% od 2006. godine

Skoplje statua Konjanika

Makedonska vlada je povećala primanja penzionera za septembar ove godine u proseku za 621 denar (10 evra), pa će tako prosečna penzija u Makedoniji iznositi 214 evra.

Fotografija iz teksta Skoplje

Oko 300.000 makedonskih penzionera dobiće povećanje penzije za određeni procenat koji zavisi od visine dosadašnjih primanja. Tako će penzioneri sa najnižim primanjima dobiti procentualno najveće uvećanje, ali je prosek povećanja u denarima približno isti za svakog penzionera.

Povećanje iznosi od četiri do osam odsto za penzije 220.000 penzionera koji primaju manje od 15.000 denara (oko 240 evra), a ostali, čije su penzije veće od 15.000 denara, dobiće uvećanje do četiri odsto“, rekao je Dragi Agrirovski iz Udruženja penzionera Makedonije.

“Od 2006. godine do danas, prosečna penzija povećana je za 70 odsto, dok je najniža penzija povećana za više od 80 odsto”, izjavio je Dime Spasov, ministar rada i socijalne politike u makedonskoj vladi.

U planu budžeta Vlade Makedonije za 2016. godinu već je predviđeno povećanje penzija i u idućoj godini, piše makedonski portal Ekonomski.

„Penzija za septembar, koja se isplaćuje u oktobru 2016. godine, biće veća za 650 denara. Ispunjavamo obećanje i pokazujemo da se Makedonija brine o svojim najstarijim građanima. Obećavamo da ćemo se i u narednim godinama na ovaj način starati o njima“, rekao je makedonski ministar finansija Zoran Stavreski.

Pored povećanja penzija, makedonski penzioneri uživaju i druge beneficije, među kojima su besplatan autobuski i železnički prevoz, beslatno banjsko lečenje i jedan turistički vikend, piše Ekonomski.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija