Početna Magazin Godine Ekonomija Makedonija: Penzije porasle i do 80% od 2006. godine

Makedonija: Penzije porasle i do 80% od 2006. godine

Makedonija: Penzije porasle i do 80% od 2006. godine

Makedonska vlada je povećala primanja penzionera za septembar ove godine u proseku za 621 denar (10 evra), pa će tako prosečna penzija u Makedoniji iznositi 214 evra.

Fotografija iz teksta Skoplje

Oko 300.000 makedonskih penzionera dobiće povećanje penzije za određeni procenat koji zavisi od visine dosadašnjih primanja. Tako će penzioneri sa najnižim primanjima dobiti procentualno najveće uvećanje, ali je prosek povećanja u denarima približno isti za svakog penzionera.

Povećanje iznosi od četiri do osam odsto za penzije 220.000 penzionera koji primaju manje od 15.000 denara (oko 240 evra), a ostali, čije su penzije veće od 15.000 denara, dobiće uvećanje do četiri odsto“, rekao je Dragi Agrirovski iz Udruženja penzionera Makedonije.

„Od 2006. godine do danas, prosečna penzija povećana je za 70 odsto, dok je najniža penzija povećana za više od 80 odsto“, izjavio je Dime Spasov, ministar rada i socijalne politike u makedonskoj vladi.

U planu budžeta Vlade Makedonije za 2016. godinu već je predviđeno povećanje penzija i u idućoj godini, piše makedonski portal Ekonomski.

„Penzija za septembar, koja se isplaćuje u oktobru 2016. godine, biće veća za 650 denara. Ispunjavamo obećanje i pokazujemo da se Makedonija brine o svojim najstarijim građanima. Obećavamo da ćemo se i u narednim godinama na ovaj način starati o njima“, rekao je makedonski ministar finansija Zoran Stavreski.

Pored povećanja penzija, makedonski penzioneri uživaju i druge beneficije, među kojima su besplatan autobuski i železnički prevoz, beslatno banjsko lečenje i jedan turistički vikend, piše Ekonomski.