USPVLS: Poziv na protest penzionera 17. maja 2019.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera DS organizuje protest penzionera 17. maja u Beogradu.
Prenosimo saopštenje.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa Sindikatom penzionera „Nezavisnost“ i Forumom penzionera Demokratske stranke organizuje protest penzionera 17. maja 2019. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protest organizujemo zbog upoznavanja javnosti, predsednika Srbije, Ustavnog suda Srbije i RTS sa nezadovoljstvom zbog:

  1. Obustave postupka Ustavnog suda Srbije, suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda Srbije, za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koje su pokrenuli Udruženje i poslanici Narodne skupštine Srbije.
  2. Manipulacije penzionerima i javnošću od strane aktuelne vlasti i medija u vezi sa ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez regulisanja naknade štete zbog njegove primene i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je nastavljeno neusklađivanje penzija sa rastom inflacije.
  3. Podržavljenja upravljanja Fondom PIO, netransparentnoj reformi penzionog sistema Srbije i njegovog urušavanja.
  4. Načina izveštavanja RTS o problemima diskriminacije penzionera i urušavanja Fonda PIO.

Na sajtu Ustavnog suda Srbije je 25. aprila 2019. godine objavljeno da je: Ustavni sud Srbije na sedmoj sednici održanoj 25. 4. 2019. godine, obustavio postupak po predmetu IUz-351/2015 u kojem su objedinjeni svi predlozi narodnih poslanika i inicijative udruženja i građana za ocenu ustavnosti Zakona i saglasnosti sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potpisanim međunarodnim konvencijama.

Iznenađeni smo i zaprepašteni odlukom Ustavnog suda Srbije o obustavi pokrenutih postupaka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Većina sudija Suda nije smogla hrabrosti i stručnog digniteta da sprovedu postupak ocene ustavnosti Zakona.

Zbog ogromnog društvenog značaja i zainteresovanosti stručne javnosti i preko 850.000 oštećenih penzionera i naslednika oštećenih penzionera koji su u međuvremenu preminuli bilo je očekivano da USS sprovede postupak i analizom usklađenosti Zakona sa odredbama Ustava i međunarodnih ugovora i konvencija pravnički dokaže da je on ustavan. Sudije Ustavnog suda nisu imale hrabrosti da rade posao za koji su plaćene i za koji su se zakleli.

Iako još nismo od Ustavnog suda dobili obrazloženje odluke o obustavljanju postupka ocene ustavnosti Zakona, na osnovu analize odredbi Ustava, Zakona o Ustavnom sudu Srbije i Poslovnika o radu USS, smatramo da nije ispunjen ni jedan uslov obustave postupka predviđen članom 57. Zakona o Ustavnom sudu Srbije.

Odlukom o obustavi postupka ocene ustavnosti Zakona koji su pokrenuli narodni poslanici, Ustavni sud je obesmislio postojanje Suda i ugrozio ustavni poredak Republike Srbije.

Sud je odbijanjem da ocenjuje ustavnost Zakona na osnovu inicijativa i ignorisanjem predloga kojim su narodni poslanici pokrenuli postupak ocene ustavnosti zakona flagrantno povredio Ustav Republike Srbije jer je propustio mogućnost da svojom odlukom obaveže Vladu Srbije da predloži i Narodnu skupštinu Srbije da donese zakon kojim bi oštećeni penzioneri i naslednici preminulih penzionera bili obeštećeni.

Ovakvo postupanje Ustavnog suda Srbije se može objasniti samo političkim uticajem aktuelne vlasti na njegov rad.

Odlukom Ustavnog suda Srbije za obustavu postupka ocene ustavnosti Zakona nije izgubljena mogućnost obraćanja oštećenih penzionera Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu posle pojedinačno iskorištenih svih mogućnosti zaštite prava pred parničnim sudovima i Ustavnim sudom Srbije.

Sprovođenjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, oštećeno je preko 850.000 penzionera i naslednika penzionera koji su u muđuvremenu preminuli, za sumu od oko 850 miliona evra koja će biti uvećana kamatom i sudskim troškovima.

Od 2012. do kraja 2018. godine, prema podacima Fiskalnog saveta penzije je, zbog rasta cena trebalo povećati za 26 odsto a povećane su ukupno za 8,9 odsto. Obustavom redovnog usklađivanja penzija sa rastom cena i BDP oštećeni su svi penzioneri od 20 do 25 odsto. Na takav način od penzionera je od 2012. godine oteto 4-5 milijardi evra. Medijskom larmom o smanjenju penzija prikriveno su opljačkani svi penzioneri Srbije.

Izmenama Zakona o PIO 2014. godine, podržavljeno je upravljanje Fondom PiO zbog čega je ono netransprentno i bez većinskog uticaja predstavnika penzionera i zaposlenih na njega. Imovina Fonda je u postupcima privatizacije opljačkana jer su vlasnički udeli Fonda prodati bez odluka njegovih organa o tome. Sudski vraćene banje u vlasništvo Fonda sada se odlukom Upravnog odbora Fonda u kojem Vlada Srbije ima većinu, privatizuju.

Nekorektnim izmenama Zakona o PIO penzionerima sa 40 godina staža se trajno umanjuje penzija po 4,06 odsto za svaku godinu odlaska u penziju pre navršenih 65 godina života.

RTS kao javni servis ne informiše javnost Srbije i penzionere o svim aspektima reforme penzijskog sistema u Srbiji čime se stavio u funkciju netransparentne politike Vlade Srbije.

U toku protesta ćemo institucijama dostaviti svoje predloge i zahteve.

Pozivamo sve penzionere da nam se pridruže na protestu jer odnos aktuelne vlasti pokazuje da smo žrtve upravo zbog toga što smo ćutali i očekivali da se neko drugi izbori za naša prava…

Ako mogu Grci, Rumuni, Španci, Letonci mogu i penzioneri Srbije.
Vidimo se!

Jovan Tamburić, predsednik
Fotografija: Zlatko Posavec

Napomena: Članak je dopunjen 14. maja 2019, u 23h, pet sati nakon objavljivanja.