Početna Magazin Godine Osteoporoza bi mogla da se leči boljim spavanjem?

Osteoporoza bi mogla da se leči boljim spavanjem?

Melatonin, nazvan i hormonom sna, mogao bi biti veoma važan u ojačavanju kostiju, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Rejuvenation Research.


„Procese koji su uključeni u resorpciju i formiranje kostiju reguliše cirkadijalni ritam. Ćelije koje su uključene u resorpciju (osteoklasti) aktivnije su noću, dok su ćelije koje su odgovorne za formiranje kostiju (osteoblasti) više aktivne danju“, objašnjavaju istraživači.

„Kako starimo, spavamo manje i osteoblasti su više aktivni. Ova pojava dovodi do ubrzanja procesa resorpcije kostiju.“
Melatonin pomaže regulisanje unutrašnjeg sata i može poboljšati kvalitet sna. Zbog toga, istraživači su izneli pretpostavku da dodaci ishrani melatonina, regulišući cirkadijski ritam, smanjuju aktivnost osteoklasta i usporavaju proces resorpcije kostiju.

Faleh Tamimi i njegove kolege sa Univerziteta Mekgil (Kanada) i Madridskog univerziteta, davali su grupi od 20 pacova starih 22 meseca (što je ekvivalentno 60 godina kod ljudi) dodatke melatonina razređene u vodi tokom 10 sedmica (što je ekvivalentno šest „ljudskih“ godina). Analiza bedrene kosti (femur) kod pacova koji su primali melatonin, pokazala je povećanje gustine i zapremine kostiju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Melatonin bi tako mogao postati veoma važan u borbi protiv osteoporoze, kažu istraživači. Međutim, ostaje nejasno delovanje tih mehanizama.

„Dok ne izvršimo dodatna istraživanja i klinička ispitivanja da bismo otkrili kako tačno melatonin deluje, ne možemo preporučiti da osobe koje pate od osteoporoze uzimaju melatonin u vidu dodataka ishrani“, kaže profesor Tamimi. On sada očekuje da dobije sredstva za nastavak istraživanja. Dok se ne utvrdi da li bi dodaci melatonina imali efekta bez negativnih nuspojava, kvalitetnije spavanje sigurno ne može da škodi.