Čovek i smrt Magazin Godine Svet Zdravlje

Kada je starost jedini razlog samoubistvu

Švajcarska organizacija Exit (Izlaz) odlučila je da “proširi” svoje usluge i za one koji nisu neizlečivo bolesni, tj. da pomaže kod asistiranog samoubistva i kada je razlog – starost osobe.

U tu svrhu, na godišnjoj skupštini tokom vikenda 24. maja 2014. godine, organizacija je promenila svoj statut dodavši i “samoubistvo zbog starosti”. Ovo je naišlo na oštru kritiku Švajcarske medicinske asocijacije koja tvrdi da će tako ljudi koji nisu bolesni već samo stari, trpeti dodatni pritisak da skrate svoj život.

Asistirano samoubistvo, ili asistirana smrt, u Švajcarskoj je legalna do te mere da, tehnički, čak i zdrava mlada osoba može da iskoristi to pravo. Međutim, same organizacije koje se ovim bave određuju strožija sopstvena pravila.

U organizaciji tvrde da se ovakvo okončanje života najčešće preporučuje od strane porodičnih lekara koji su dobro upućeni u opšte stanje pacijenata, te da samim tim profesija ima više razumevanja.
Pored toga, u organizaciji tvrde da su od strane svojih članova imali sve veći broj zahteva da se statut bude promenjen u tom smeru, piše Gardijan.

Organizacija ima oko 60.000 članova u “nemačkom” delu Švajcarske i još oko 20.000 u frankofonom, a usluge savetovanja, pomoći i podrške besplatne su za redovne članove.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija