Početna Magazin Godine Lekovi za pritisak povećavaju rizik od povreda usled padova

Lekovi za pritisak povećavaju rizik od povreda usled padova

Lekovi za kontrolisanje krvnog pritiska koje koriste mnogi stariji ljudi povećavaju rizik od ozbiljnih povreda od padova i to za 30% do 40%.

Te povrede imaju sličan uticaj na smrtnost i funkcionalne gubitke kao i moždani i srčani udari koje lekovi za pritisak treba da spreče.

Ovo su rezultati novog istraživanja naučnika sa Jejlove Medicinske škole koje je objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Lekari su dugo pretpostavljali da su lekovi za krvni pritisak bezbedni i efikasni za sve starije osobe. To ne mora da bude istina kada je u pitanju tipičnija populacija starijih koji obično boluju od nekoliko drugih hroničnih oboljenja.

Proučavanjem 4.961 pacijenta starijih od 70 godina sa hipertenzijom, ispitivana je veza između upotrebe lekova za krvni pritisak i ozbiljnih povreda, kao što su prelomi kuka i povrede glave usled padova. Među pacijentima, 14% nije uzimalo lekove za pritisak, 55% ih je uzimalo umereno, a 31% uzimalo je veliku dozu.

Tokom trogodišnjeg praćenja, zaključeno je da je rizik od ozbiljnih povreda od pada bio veći kod pacijenata koji su koristili lekove za pritisak nego kod onih koji nisu, a još veći kod pacijenata koji su već imali povrede od pada.

„Iako nijedna studija ne može sasvim da reši ovo pitanje i ne možemo da isključimo mogućnost da su i drugi faktori pored lekova uticali na povećan rizik od povreda, ovi lekovi mogu biti štetniji za neke osobe nego što se mislilo“, kaže vođa istraživanja dr Meri Tineti, šef Odseka za gerijatriju na Jejlu.

Padovi mogu da dovedu do opadanja funkcionalnosti, smeštanja u starački dom, ograničavanje aktivnosti i do smrti.

„Stariji pacijenti i njihovi lekari treba da odmere štete i prednosti u propisivanju lekova, naročito kada štete mogu biti makar podjednako ozbiljne kao i same bolesti i događaji koje se nadamo da će sprečiti“, kaže Tineti.

„Pacijenti mogu da se nađu u teškoj poziciji da biraju između toga da nastave da koriste svoje lekove za pritisak rizikujući neželjene efekte koji bi mogli da dovedu do padova koji će im promeniti život ili da prekinu sa lekovima i preuzmu rizik od srčanih i moždanih udara.“