Početna Magazin Godine Zdravlje Crna čokolada bez šećera

Crna čokolada bez šećera

Crna čokolada bez šećera

Kada pričamo o zdravoj čokoladi, pričamo o crnoj čokoladi bez šećera. Zato smo to želeli da naglasimo i u naslovu ove fotografije. Na našem tržištu ovakva čokolada još uvek ne može da se nađe u običnim prodavnicama, već samo u specijalizovanim.

Ako želite da imate zdravstvenih koristi od čokolade, obratite pažnju na ovo. Čitajte deklaraciju ili tražite od prodavca da vam je pročita.

Možete uživati i u crnoj čokoladi sa šećerom, ali ona treba da je „crna“ zbog visokog sadržaja kakaa, a ne zbog marketinškog poteza kompanije. U tom slučaju, podacima koje čitate o čokoladi dodajte podatke o šećeru.

Čokolada kakvu mi poznajemo jeste evropski izum. Evropljani su prvo dodali šećer, pa mleko. U Centralnoj Americi, odakle je stigla u Evropu, čokolada se pila gorka i hladna. Sama reč čokolada potiče od majanske xocolatl što je značilo „gorka voda“.

Malo šećera u čokoladi i može da prođe, ali mleko ima čak negativan uticaj na dejstvo čokolade.

Još jedno upozorenje: i crnu čokoladu treba, kao uostalom i sve drugo, jesti u umerenim količinama. Ako ne možete bez mlečne čokolade, potrudite se da ograničite količine, uživajte u jelu, ali nemojte sebe opravdavati čitajući o dobrobitima čokolade.