Početna Magazin Godine Zdravlje Crna čokolada bez šećera

Crna čokolada bez šećera

Crna čokolada bez šećera

Kada pričamo o zdravoj čokoladi, pričamo o crnoj čokoladi bez šećera. Zato smo to želeli da naglasimo i u naslovu ove fotografije. Na našem tržištu ovakva čokolada još uvek ne može da se nađe u običnim prodavnicama, već samo u specijalizovanim.

Ako želite da imate zdravstvenih koristi od čokolade, obratite pažnju na ovo. Čitajte deklaraciju ili tražite od prodavca da vam je pročita.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Možete uživati i u crnoj čokoladi sa šećerom, ali ona treba da je „crna“ zbog visokog sadržaja kakaa, a ne zbog marketinškog poteza kompanije. U tom slučaju, podacima koje čitate o čokoladi dodajte podatke o šećeru.

Čokolada kakvu mi poznajemo jeste evropski izum. Evropljani su prvo dodali šećer, pa mleko. U Centralnoj Americi, odakle je stigla u Evropu, čokolada se pila gorka i hladna. Sama reč čokolada potiče od majanske xocolatl što je značilo „gorka voda“.

Malo šećera u čokoladi i može da prođe, ali mleko ima čak negativan uticaj na dejstvo čokolade.

Još jedno upozorenje: i crnu čokoladu treba, kao uostalom i sve drugo, jesti u umerenim količinama. Ako ne možete bez mlečne čokolade, potrudite se da ograničite količine, uživajte u jelu, ali nemojte sebe opravdavati čitajući o dobrobitima čokolade.